Utorak, 15 Veljača 2022 08:25

Ne može biti da netko nikada ne prođe a neki i po više puta

Antun Golubović, poznati stočar iz sela Đurići u županjskoj Posavini kandidat je za delegata u  skupštine Poljoprivredne komore i iznio je osnovu problema koju bi želio da pomogne riješiti svojim djelovanjem u ovoj instituciji.

pročitajte i tekst u Agroklubu

bi svoj plan vezano uz poljoprivredu a preko HPK izložio u četiri točke.

1. ZEMLJIŠTE.

2. RURALNI RAZVOJ.

3. BILANCA PROIZVODNJE I TRŽENJE PROIZVODIMA.

4. INFRASTRUKTURA U POLJOPRIVREDI.

Kao prva i najvažnija točka je poljoprivredno zemljište. Nažalost nitko u našoj državi ne zna koliko danas imamo pjoprivrednog zemljišta. Kao najvažniji resurs mi u trideset i više godina od kako imamo državu nismo napravili popis zemljišta a kamoli da smo napravili po sektorima. To je samo dokaz kud nas poljoprivredna politika vodi i dokle su nad naše političke vođe a posebno ministri poljoprivrede doveli. Prema nekim podacima u RH ima oko 2,695 milijuna hektara poljoprivrednih površina, ovdje mislim i na krške pašnjaka i na krš koji se vodi kao poljoprivredno zemljište. Prema državnom zavodu za statistiku u RH se obrađuje oko 1,5 milijuna hektara, a u ARKOD sustav upisano je oko 1,150 milijun hektara. Iz ovih podataka Možemo vidjeti koliki je potencijal neiskorišten a naši poljoprivrednici nemaju dosta zemljišta za obrađivati. To je jedan veliki problem koji ovakvom politikom još dugo nećemo riješiti. Ukoliko budem izabran u komoru zalagat ću se za slijedeče: 

1. Da domicilni poljoprivrednici imaju prioritet  nad državnim zemljištem, 

2. da sadašnji posjednici ukoliko se drže zakona o zemljištu ugovora koji su potpisali imaju prioritet, 

3. Da se izvrši revizija postoječih ugovora i svi koji krše stavke iz ugovora i gospodarskog programa gube prava na drzavni zemlju, svi koji nisu uredne platiše ili da plate ili gube zemlju, da svi koji su dali državnu zemlju u podzakup gube prava na to zemljište.

RURALNI RAZVOJ

Svjedoci smo svakodnevnog iseljavanja naših građana iz ruralnih prostora. Još kad obitelj seli s naših sela u grad u okolici u redu, ali kad on, poljoprivrednik, a nažalost i cijele obitelji isele iz naše države to je dokaz da nešto ne štima. Nažalost ne štima već godinama. A piše se kako je na milijarde kuna uloženo u poljoprivredu, a izgleda da nismo ni svjesni koliko se ulaže. I onda mi sve više propadamo i zatvaramo svoja gospodarstva.  Gospodo iz EU "vi sigurno ulažete ali pitanje gdje i u što, a i kome. 

"Ako budem izabran u komoru zalagati ću se za transparentnije trošenje novca za ruralni razvoj".

Zalagati ću se svakako i za natječaje koji će biti dostupni svima. Da  svaki onaj koji se javi na natječaj pod uvjetom da udovoljava uvjetima dobije sredstva i da radi ono što najbolje zna, a to je poljoprivreda. Nemože se dogoditi da jedni prođu dva i više puta, a netko niti jednom.

BILANCA PROIZVODNJE I TRŽENJE PROIZVODIMA.

„Nažalost mi danas jako malo znamo koliko i što proizvodimo, kao i gdje proizvodimo a da ne kažem koliko. Često čujemo kako se uvezena roba deklarira kao da je to naša domača, to je samo dokaz da nema dovoljno kontrole ili je nema nikako. Gotovo svake godine naši poljoprivrednici muku muče s cijenama kako svojih proizvoda tako i repro materijala za svoju proizvodnju. Kada imamo dobru proizvodnju onda je cijena niska kada je nešto lošija onda nas preplavi uvoz i  nikako na zelenu granu. Predlažem ukoliko budem izabran da država kaže koliko čega trebamo proizvesti za naše potrebe kako bi bili samodastatni u velikoj mjeri posebno onih proizvoda koje možemo a i jako dobro znamo proizvesti. 

Važno je da naše žitarice ne idu jeftino u izvoz a da poslje uvozimo prerađevine od naših sirovina. Boriti ću se da imamo ugovorenu proizvodnju i da se cijene formiraju na temelju cijene koštanja. Ali i da nam repromaterijal ne ide u nebo s cijenama pa da dođemo u situaciju da razmislimo dali proizvoditi ili ne. 

INFRASTRUKTURA U POLJOPRIVREDI

Svjedoci smo da svake godine naši poljoprivrednici svoje proizvode prodaju s njive ili s farmi. Razlog tomu je što nemamo dovoljno skladišnih kapaciteta, rashladnih kapaciteta za meso, za voće i povrće i ostale proizvode. Danas u Hrvatskoj nitko ne zna koliko imamo navedenih kapaciteta i gdje se nalaze.

Ako budem izabran  u komoru zalagat ću se za izgradnju skladišnih kapaciteta kako bi naši poljoprivrednici svoje proizvode prodali kad im najviše odgovara cijenovno kad postižu zadovoljavajuče cijene. Zagovarati ću otvaranje regionalnih centara za poljoprivredne proizvode i njihovo skladištenje u blizini same proizvodnje. 

Dragi moji poljoprivrednci ako me izaberite borit ču se za svakog od vas jer sam i ja jednak među vama. Borit ću se da što više bude poljoprivrednika koji proizvode proizvode a ne za one koji proizvode ugar i beru izdašne potpore. Nažalost kod nas na selima sve je manje ljudi. Boriti ću se da ne dođemo u situaciju tko će zadnji ugasiti svijetlo u našem selu, nego da što više svijetlosti bude oko nas. A boriti ću da u lijepoj našoj bude što više od polja do stola, a što manje od Poljske do stola.

935x150