Petak, 24 Prosinac 2021 07:19

Šuške su majstori čvaraka

I žene udruge Šuške iz Osijeka uspješno su nastupile na ovogodišnjem Čvarak festu

Posljednje subote u studenom kao i svake godine, održava se najmasniji, najslasniji festival u regiji i to onaj posvećen ”baranjskim tartufima” – ČVARCIMA, kako ističu u Turističkoj zajednici Baranje.

U Karancu se tradicionalno, na sajamskoj livadi uz crkvu sv. Donata, održava najveći sajam domaćih proizvoda u regiji. Zimski vašar je idealan događaj koji nudi proizvode gotovo 100 lokalnih proizvođača domaćih proizvoda, mahom baranjskih i slavonskih OPG-ovaca. 

Ovdje možete obaviti nabavku i napuniti svoje police u špajzu za cijelu zimu. Poznati baranjski suhomesnati proizvodi (kulen, slanina, kobasica, šunka, čvarci, mast…), vino, rakija, sokovi, sirevi, peciva, kolači, med, mljevena crvena paprika, pletene košare, drveni pribor za kuhinju, suveniri, antikviteti ….

Nekoliko žena iz Osijeka predvođene Mirjanom Eržić uporno čuvaju našu staru šokačku tradiciju. Žene, Slavonke pronalaze stare stvari, izlažu ih, spremaju tradicionalna slavonska, baranjska i srijemska jela. Podsjećaju nas na naše stare i zahvaljujući njima mnoge tradicije se čuvaju. I one su nastupile na Čvarak festu ove godine i njihova članica Anica Pavlović osvojie su titulu 1.majstor čvarka. Više o tome na našim fotografijama.

(pročitajte tekst u Agroklubu)

935x150