Četvrtak, 30 Svibanj 2019 22:55

Fotoreportaža: Dani polja KWS-a u Osijeku

62 sorte i hibrida od toga 4 nova hibrida kukuruza, nova grupa hibrida kukuruza za visoke prinose, nova SMART sorta i nova konvencionalna sorta šećerne repe, nove sorte pšenice i ječma, 1 novi hibrid suncokreta te ovogodišnji novitet na polju: smjesa za zelenu gnojidbu. Sve navedeno su na svome istraživačkom polju na parceli državnog Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku predstavili djelatnici tvrtke KWS.

Već tradicionalni dan polja privukao je KWS proizvođače i partnere kako iz Hrvatske tako i iz susjednih zemalja Srbije i Bosne i Hercegovine, svake godine oko 400 proizvođača se upozna po prvi put s novitetima koje KWS priprema za narednu sezonu. Svoje novitete su prezentirali ispred usjeva pojedine kulture, a proizvođači su iste mogli pogledati, postaviti pitanja ili zatražiti informacije koji ih zanimaju.

SMART sistem kontrole korova u šećernoj repi

CONVISO® SMART sistem i ove godine je polučio interes proizvođača šećerne repe, posebno razmjenu iskustava između proizvođača koji su isprobali ovaj sistem i oni koji to planiraju. Da podsjetimo tvrtka KWS je, u suradnji s tvrtkom Bayer razvila novu tehnologiju kojom se jednostavnije i učinkovitije bori protiv korova u šećernoj repi. Tehnologiju čine dvije komponente, SMART KWS sjeme i njemu odgovarajući herbicid CONVISO®ONE. Sistem se odlikuje održavanjem najbolje sigurnosti usjeva uz manji broj aplikacija herbicida. Posjetitelji su toga dana mogli vidjeti osim već zastupljene SMART sorte šećerne repe SMART BELAMIA KWS i novu sortu SMART DJERBA KWS, koja će zauzeti svoje mjesto na hrvatskim njivama već 2020.god. Osim SMART sorti posjetitelji su mogli vidjeti i sve konvencionalne KWS sorte šećerne repe, a posebna pozornost data je novoj sorti INDIRA KWS.

kws38

DRAŽEN JURIŠIĆ – Direktor divizije šećerne repe i žitarica

Noviteti u segment žitarica

Kulture koje su se pokazale u svom punom sjaju na polju su naravno uljana repica i žitarice čija žetva tek dolazi. I ove godine u sortimentu žitarica su predstavljeni noviteti za novu sezonu kao i postojeći sortiment. Osim pšenica, ječma tu je i pet hibrida raži, koje se koriste za zrno, sjenažu i silažu za ishranu stoke ili silažu za bioplin. Osim već standardnih sorata pšenice Basmati i Forcali, KWS je predstavio i svoj novitet sortu VYCKOR, koja se odlikuje vrlo visokim prinosima i dobrom kvalitetom. Također u segmentu ječma predstavljena je nova sorta ozimog ječma KWS ASTAIRE koji je nasljednik jedne od najboljih KWS sorti ječma u Hrvatskoj, sorte Basalt, tako da sa sjetvom nove sorte ječma KWS ASTAIRE proizvođači očekuju još veće ali i sigurnije prinose.

KWS AckerFit smjese za zelenu gnojidbu izazvale su veliku pozornost posjetitelja.

KWS kao svjetska sjemenarska tvrtka nastoji biti prva s novitetima i tehnologijama koje nudi na tržištu te tako što brže odgovoriti na zahtjeve proizvođača. Tako je među novitetima ove godine predstavila KWS AckerFit  smjese za zelenu gnojidbu. Na pokusnom polju posjetitelji su mogli vidjeti više kombinacija KWS AckerFit smjesa za zelenu gnojidbu ali ono što je namijenjeno našem tržištu vrlo je interesantno - KWS AckerFit - ŠEĆERNA REPA- smjesa za zelenu gnojidbu u kojoj se nalazi gorušica bijela i facelija. Preporučuje se za sjetvu kao pretkultura prije šećerne repe te KWS AckerFit - smjesa bez krstašica u kojoj se nalaze heljda, facelija, grahorica i perzijska djetelina. Preporučuje se za sjetvu kao pretkultura za kukuruz, uljanu repicu, soju i sve ostale jare kulture.

PLUS4GRAINNajbolji hibridi za Vaša najbolja polja!

Nakon uvođenja istraživačkog programa CLIMACONTROL³, koji povećava sigurnost proizvodnje kukuruza u uvjetima suše, tvrtka KWS je pokrenula još jednu strategiju u proizvodnji kukuruza „Najbolji hibridi za Vaša najbolja polja“,pod imenom PLUS4GRAIN. Hibridi iz ove grupe imaju sposobnost ostvariti više prinose u optimalnim uvjetima proizvodnje u kojima se dobivaju prinosi koji premašuju 10 t/ha. KWS je identificirao genetske izvore koji omogućuju bolju reakciju na različite parametre koji utječu na prinos. Povećanje prinosa je moguće ako se prati jedan ili više od tri parametra: broj zrna po biljci, broj biljaka i masa 1000 zrna. Intenzivni hibridi imaju izražene ove komponente prinosa što im daje rezerve za bolje rezultate kada uvjeti sredine to omoguće. Hibridi kukuruza koji su ovogodišnji novitet u sortimentu kukuruza a dio su grupe PLUS4GRAIN su KARPATIS, KWS SMARAGD i KWS KASHMIR koje su posjetitelji imali priliku vidjeti na pokusnom polju u Osijeku a u prodaji će biti već u sljedećoj sezoni.

kws55

 

Uvijek među prvima, hibridi uljane repice

Osvrnemo li se nekoliko godina iza sebe, možemo primijetiti kako nam naša kontinentalna Hrvatska u periodu krajem travnja i početkom svibnja biva sve žuća. Razlog tomu je naravno sve veći interes poljoprivrednih proizvođača za ovom uljaricom, ali ne samo hrvatskih, nego se gotovo čitava Europa posljednjih godina u istom ili sličnom periodu također sve više žutila. Svoje udarne hibride uljane repice KWS stručnjaci su predstavili na pokusnom polju, među koji se ističu: najprodavaniji i najpoznatiji hibrid uljane repice na području Hrvatske je Hybrirock, koji je zasijan na gotovo 30% površina u državi. Uz njega se također ističu i hibridi ALVARO KWS te UMBERTO KWS koji su pokazali veliki potencijal prethodnih godina a tu je naravno i prvi Clearfield hibrid uljane repice HIMALAYA CL koji je bio prošlogodišnji novitet na centralnom danu polja.

kws64

Novi igrači u sortimentu suncokreta

Suncokret je jedan od pobjednika nad klimatskim promjenama jer se područje suncokreta u svijetu konstantno širi. Imajući to na umu KWS intenzivno radi na oplemenjivanju i razvoju hibrida za naše uzgojno područje. Među ciljevima postavljenima na početku uzgojnoga programa, prvi i najvažniji je stabilan visoki prinos čak i u sušnim uvjetima, što se može postići samo ako je biljka slobodna od korova i gljivičnih infekcija. Novi KWS hibridi suncokreta razvijeni su u Mađarskoj, KWS ACER CL i ovogodišnji novitet KWS ACHILLES CLP kojega su posjetitelji imali prilike vidjeti i na polju u početnoj fazi razvoja, a isti je nadmašio sve ostale konkurente u eksperimentima koje je KWS postavio u prethodnoj sezoni, u 2018. godini, stoga i ne čudi kada KWS ponosno najavljuje veliki povratak na scenu suncokreta u našoj regiji jer ovakve hibride zasigurno vrijedi imati na polju.

Još jedan 4. tradicionalni KWS centralni dan polja po redu je iza njih, predstavljeno je puno noviteta, proizvođači su dobili pregršt novih informacija, odlična je komunikacija između proizvođača ne samo iz različitih regija Hrvatske već i susjednih zemalja. Možemo li očekivati još noviteta u budućnosti pored svih koji su predstavljeni na centralnom danu polju, pitanje je na koje imaju pozitivan odgovor u KWS-u.

 

935x150