Srijeda, 06 Lipanj 2018 08:52

Opsesija i ljepotica predvodnice novog vala BC Instituta

Većina usjeva strnih žitarica je već u zaršnoj fazi zriobe i kod mnogih je žetva ječma i počela. Na Danima polja BC instituta održanim u Lovasu vidjeli smo kreacije i pokuse ovog domaćeg proizvođača i sjemenara u pravom svjetlu. Žetva će po mnogima negdje biti i 20 dana prije i upravo je stanje u Lovasu bilo pravi pokazatelj stanja. A mjerodavno je, jer treba uzeti u obzir da kako je rekao i Kristijan Puškarić, direktor sektora Sjemenarstva BC Instituta u našoj zemlji sije se 78 sorata pšenice, ali 10 čini 60 posto proizvodnje. A tu je od tih 10 sorti šest domaćih i to dvije iz BC Instituta. BC Anica i BC Mandica su te dvije sorte koje su tom top 10, a i koje su i dalje natraženije. Na danima polja i pokusima kroz koje nas je proveo Marko Maričević, član tima oplemenjivača strnih žitarica, upoznali smo se i sa stanjem drugih sorti koje su na tržištu iz ove kuće. Opsesija, Ljepotica, Lorena, Darija i Bernarda sve su prisutnije na poljima hrvatskih ratara. Mihelca i Renata su starije sorte i češće su tražene na stranim tržištima. Ječam i tritikale su posebna hrvatska priča, a kada se radi o ovom institutu iz Zagreba onda slobodno možemo reći da su u tom poslu jako dobri.

-        Naš trend je uvijek ponuditi tržištu nešto novo, a što se tiče ozime pšenice zaista smo uspjeli promjeniti značajno sortiment posljednjih osam godina. Dobili smo intenzivne i moderne sorte, kaže marko Maričević, pokazujući i ovogodišnje novitete kao što su BC Ljepotica i BC Opsesija

Što se tiče tritikalea možemo reći da postoje četiri sorte u hrvatskoj proizvodnji, a 60 posto na poljima su upravo ove iz BC-a. Sorte Goran i Ranko su se pokazale jako dobrim, a Goran je najbolji i najrašireniji tritikale u regiji. Kod Ranka možemo govoriti o sorti koja uz vrlo ranu vegetaciju osigurava kvalitetnu stočnu hranu. Ova kuća je ipak specijalista za stočni ječam. I tu već govorimo o pet sorti. A BC sorte dominatne su u 6X sortimentu. I ovoga puta istaknuto je kako BC Vedran najrodniji i najzdraviji ječam. No, ističemo i rani visokorodni Bosut, veoma zanimljiv BC Gospodar, koji je prema njima i gospodar uroda. I dalje možemo govoriti da standardno sorta Favorit jako dobra na tržištu koja je kao i Srećko &X sortiment i zaslužuje pažnju. Ostale tri sorte pripadaju tzv. 2X tipovima.

BC Marta je sorta zobi i na ovim pokusima se dobro pokazala kao i sve traženija sorta Pira, BC Vigor. U ozračju ove rane žetve zatekli smo brojne poljoprivrednike koje ipak ne zabrinjava ovakvo stanje s ovogodišnjim klimatskim uvjetima. Jedan od poljoprivrednika uopće ne sumnja da će kvalitet i prinos biti dobar, ali se boji cijene jer sve ispod 1,30 kuna je previše malo. Milan Conjar, direktor proizvodnje Aratora iz Lovasa, tvrtke u kojoj je i rađen pokus, kaže da će suša u svakom slučaju uzeti danak ali da je i jako zadovoljan pokusima koji su vjerojatno jedan od najuspjelijih zadnjih godina. Ivica Ikić, predsjednik Uprave BC Instituta nada se da će cijena ipak biti zadovoljavajuća.

935x150