Utorak, 11 Studeni 2014 21:02

Video: navodnjavanje s Idrofogliom

Navodnjavanjem se nadoknađuju količine vode potrebne za normalan rast i razvoj poljoprivrednih kultura, u uvjetima nedovoljnih količina padalina ili njihovog nepovoljnog rasporeda tijekom godine i vegetacije. Navodnjavanje omogućava opstanak i život biljkama u predjelima s dugim sušama, dok u ostalim regijama predstavlja dopunsku mjeru za dobivanje visokih prinosa, ali i dvije žetve. Za našu zemlju koja se karakterizira promjenjivim klimatskim uvjetima gdje oborine i po količini i po rasporedu variraju iz godine u godinu, navodnjavanje je bitan čimbenik povećanja i stabilizacije poljoprivredne proizvodnje.

CAM06361 600x338Primjenom navodnjavanja se dobivaju visoki proizvodni rezultati, a ekonomičnost ulaganja u sisteme za navodnjavanje uopće nije upitna. Svi će reći da su Izraelci majstori u tome, ali nakon našeg posjeta štandu tvrtke Idrofoglia na sajmu EIMA u Bologni moramo priznati da su Talijani velemajstori. Imaju mnogo takvih tvrtki koji su dosegli vrhunac tehnologije, no kako je u posljednje vrijeme Idrofoglia najprisutnija duže smo se zadržali na njihovu izložbenom prostoru. Proizvodni program ove tvrtke obuhvaća, kružne i sektorske rasprskivače i topove za cijevne sustave i tifone. Ono što mi najčešće vidimo na poljima su ogromni rolomati. Kišne rampe, a i kišna krila uz rasprskivače su najčešći sistemi koje naši poljoprivrednici koristili do sada. Top za prskanje je sada nešto češće u upotrebi a nakon toba i kišne rampe.
Prednosti navodnjavanja tifonskim kišnim rampama u odnosu na kolica s topovima su mnoge a najvažnije je da je za normalan rad sustava s kišnom rampom je dovoljan tlak od 1,5-3 bara, a utrošakenergije je smanjen, zbog nižeg radnog tlaka vode, u odnosu na topove. Sprejevima dizne na kišnoj rampi stvaraju kapljice vode, koje ne oštećuju ni najnježnije tek iznikle biljke, a zbog malog razmaka sprej dizni od zemljišta, od 1,5-2 m negativan utjecaj vjetra je smanjen i zanošenje vode je zanemarivo. Veliki broj sprej dizni na kišnoj rampi omogućuje veći protok vode, a samim tim postižu se veće brzine namatanja tifonskog crijeva i skraćeno je vrijeme navodnjavanja.logo agropmd
Standardne kišne rampe imaju odličnu ravnotežu oba krila, tako da na kosim terenima zadržavaju vodoravan položaj. Osim toga postoji mogućnost zakretanja oba krila oko vertikalne osi, ukoliko se pojavi prepreka ili početni radni položaj rampe nije paralelan s početkom njive, ističu u Idrofoglii.  Neki kažu da je prednost tifona upravo i što je lagan za rukovanje i ne treba mu velika zaliha vode. No, nije svjedeno i da li se koristi pumpa na kardanski pogon traktora, ili dizelska pumpa, ili pak ono što je najbolje u posljednje vrijeme na električni pogon koji stvaraju solarne ploče na uređaju. Tu treba biti oprezan pri kupnji.  I što je važno. Kupnju Idrofoglie ne treba gledati kao investiciju za jednu sezonu, jer dugoročno će se isplatiti svakako. Kod nas je najbolje kada radimo s tifonima pregraditi kanal i dobit "bazen" iz koga bi se navodnjavalo. Ima i parcela kojima je kanal pun vode cijele godine bez obzira na sušu, a kad to nije onda se on puni vodom iz bunara koji je u blizini. Međutim, može se navodnjavati i direktno iz bunara.
Idrofoglia je osnovana krajem sedamdesetih godina i danas s takvom tradicijom su jedni od vodećih u Italiji ali i značajno zastupljeni preko svoje tvrtke u SAD. Zanimljivo je da su tvrtku osnovale male tvrtke koje su već 30 godina radili u navodnjavanju i u biti tako postali još jači.
- Svijest da je navodnjavanje igra važnu ulogu u razvoju poljoprivrede, omogućuje nam da rade s avangardnim tehnoloških sustavima, proizvodnje proizvoda koji utječu, u pozitivnom smislu, što su ekonomski i kvalitativni rezultati postigli u poljoprivrednom sektoru, ističu nam domaćini štanda. Ističemo na štandu viđene velike dizelske pumpe, no nama je mnogo zanimljivije gledati što su izložili od kompletnih sistema. Turbo car Jolly, pa primjerice Turbo car G5. Turbo car Girevoli su skupina proizvoda u koje pripadaju sistemi s oznakama G i pripadajućeg broja od jedan na više. Tako na našim fotografijama vidimo ovoga većega G5, a najveći je G6D. Svi oni imaju mogućnosti izbora širine promjera cijevi, ali i dužine koje se kreću od 200 do 600 metara, a promjeri cijevi od 50 mm kod G1, do 140 kod G6 tipa. Slično je i s Turbocar idraulici sistemima koji su ipak robusniji. U Hrvatskoj ovu opremu prodaje tvrtka AGRO PMD koja svoja skladišta ima u Koprivnici, Osijeku i Bizovcu. U Osijeku i Bizovcu možete informacije dobiti na mob 091 3332550 ili na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. dok u Koprivnici informacije možete dobiti na mob 091 3332552 ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

logo idrofoglia

Video sadržaj

935x150