Petak, 28 Kolovoz 2015 23:17

Fendt 516 i Vaderstad carrier 420 na farm show

Damir Novosel iz Interexporta, zastupnika Fendta i Adam Dominković, iz PMT-a zastupnik Vaderstada pokazali su u radu kratku tanjuraču vaderstad carrier 420 s Fendt variom 516

Oblikovan iz ideala

500 Vario udružuje najbolje ideale u posve novoj seriji. Dimenzije legendarne serije 500 Favorit udružene s nagrađenim oblikovanjem odražavaju tehnički napredak. Do 165 KS maksimalne snage, kombinirano sa štedljivom SCR tehnologijom donosi veliku učinkovitost u novom području snage. I ideali za velike traktore kao što su jedinstvena VisioPlus kabina i Variotronic sada su i u novoj seriji 500 Vario.

 1257832 fendt516 1128297 4ck3 sharpless
 Fendt 512 Vario  124 KS  91 kW
 Fendt 513 Vario  134 KS  99 kW
 Fendt 514 Vario  148 KS  109 kW
 Fendt 516 Vario  163 KS  120 kW

*Nazivna snagapo EG 97/68

Idealno, bez kompromisa

U novom 500 Vario naći ćete udobnost i tehnologiju kao kod velikih traktora. S Variotronicom u to su područje snage došli Varioterminal, kamere, vođenje po parceli kao i dokumentiranje. SCR tehnologija omogućava izvanrednu štedljivost kod potrošnje goriva. Tako je i 500 Vario postao predstavnik Fendt Efficient Technology.

ET-Logo-black

Više udobnosti
• Jedinstvena VisioPlus kabina
• Sve funkcije na jednom terminalu
• Dnevno do 1.920 pomaka ruku manje
• Prvi puta vođenje parceli VarioGuide u ovom području snage kod Fendta
• Ovjes sjedišta i kabine za najveću udobnost

Veća efikasnost
• 165 KS maksimalna snaga po ECE R 24
• 50 km/h na samo 1.700 o/min

Više ekonomičnosti
• Štednja goriva s SCR
• Traktor Management System TMS
• Automatsko reguliranje graničnog opterećenja
• Niska specifična masa 39 kg/KS

Više svestranosti
• 22 priključnih mjesta za širok spektar uporabe
• Idealna uporaba prednjeg utovarivača s novim prednjim vjetrobranskim staklom  i tvornički ugrađenim prednjim utovarivačem

Više sigurnosti
• Šest točaka za udobnost i sigurnost u vožnji
• Više preglednosti zahvaljujući velikim staklenim površinama VisioPlus kabine

Više za okoliš
• 95 postotno smanjenje NOX
• 95 postotno smanjenje mase čestica
• CO2 smanjenje s manjom potrošnjom goriva
• Manja potrošnja obrtnih sredstava s manje prekrivanja

Carrier

Raznovrsnost kombinirana sa kvalitetom i produktivnošću. Väderstad Carrier je sposoban napraviti plitku obradu tla do maksimalnih 10 cm dubine. Carrier ima veliku mogućnost upotrebe od brzih plitkih obrada žetvenih ostataka (prašenje) do sekundarne obrade potanjuranog ili pooranog tla.

Carrier je stroj za više zadaća. Koristi se u cijeloj Europi kao priključak za upotrebu u svim radovima  od strane poljoprivrednika koji postavljaju visoke zahtjeve na fleksibilnosti u uspostavi usjeva. Carrier dolazi u radnim širinama od 3.0, 3.5 i 4.0 (nošene i vučene verzije) do 4.20, 5.0, 6.5, 8.2 i 12.25 metara  radne širine vučene verzije te širokim spektrom raznih izvedbi širine zadovoljava potrebe i malih i velikih poljoprivrednika. Raznovrsnost dobija kompletno novo značenje kada jedan te isti Carrier može biti korišten za...

... plitku obradu (prašenje) biljnih ostataka nakon žetve
Najčešći tip posla koji radi Carrier je umiješavanje biljnih ostataka nakon žetve u tlo. Nakon samo jednog ili dva prohoda, gornji sloj tla od 5 do 7 cm je kompletno homogeniziran. Tajna je u tome da se održava visoka brzina rada (>12 km/h), tako da dva reda nazubrenih diskova bacaju tlo na stranu. Istovremeno, biljni ostaci se usitnjavaju i umiješavaju a tlo ostaje poravnato i ostavljeno spremno za sjetvu ili daljnje operacije obrade tla.

... poravnavanje brazde
Od prvoga dana kada je Carrier došao na tržište, zauzeo je visoku poziciju zahvaljujući svojoj sposobnosti da poravnava orane brazde. Diskovi režu vrhove brazdi i poravnavaju a nakon toga dolazi valjak koji poravnava površinu tla i rekonsolidira tlo.

... rekonsolidaciju i valjanje
Težak čelični valjak i gumeni valjak su jednako efikasni u rekonsolidaciji tla, kako bi kreirali optimalan stupanj konsolidacije u gornjem sloju tla. Kroz svoju težinu doprinose stvaranju optimalnog kontakta između sjemena i tla i usjev može uspješno nicati. Sa podignutim diskovima Carrier može biti korišten kao konvencionalni valjak. Cijela težina stroja se tada nosi na prstenovima valjka što čini Carrier snažnim oružjem protiv pokorice.

... obradu tla i pripremu tla za sjetvu
Dubina obrade tla može biti precizno postavljena na Carrieru. Ta mogućnost u kombinaciji sa efikasnim rezanjem tla putem diskova preko cijele radne širine znači da je Carrier prikladan i za obradu tla te i za pripremu tla za sjetvu. Način rada diskova dozvoljava visoke brzine čime se dobija veliki kapacitet stroja, isto tako načinom okretanja diskova dobija se fina priprema tla za sjetvu a isto tako radom valjka uspostavlja se evaporacijska barijera za samo sjeme.

RADNE ZONE CARRIERA

Drljača biljnih ostataka (Carrier 420 - 1225)
Drljača biljnih ostataka može biti montirana na prednji dio Carriera kao dodatna oprema. Time se omogućuje ujednačeno rasprostiranje slame preko cijele površine koju Carrier obrađuje. Anaerobna područja su time eliminirana, čime se omogućava ujednačeno nicanje korova kao i slijedećeg usjeva.


Drljača biljnih ostataka se postavlja zajedno sa dubinom diskova putem za to predviđenih ručica. Izdržljiva pera drljače rade po površini tla i mogu pomicati velike količine biljnih ostataka. Dobro su raspoređene kako se nebi dogodilo zagušivanje stroja ne dovoljno dobrim rasporedom biljnih ostataka.

Diskovi
U srcu svakog Carriera nalaze se dva reda nazubrenih koničnih diskova promjera 450 mm, proizvedeni od jakog i izdržljivog čelika V55. Diskovi usitnjavaju biljne ostatke i umiješavaju ih u gornji sloj tla. Najbolje rade pri visokim brzinama.

Prednji red 450 mm koničnih diskova radi najboljepri brzinama od 10 - 15 km/h. To pruža potpuno umiješavanje iz razloga što diskovi snažno bacaju zemlju tijekom rada. Kada su biljni ostaci umiješani na snagu stupaju biološki procesi i povećava se brzina raspadanja ostataka. Radna dubina diskova se može podesiti tijekom rada iz kabine traktora. Ekstremno velike količine biljnih ostataka se mogu obraditi lagano i bez većih problema.

Diskovi se proizvode od veoma snažnog „V-55“ materijala i montirani su nosače koji imaju gumenu suspenziju. Kombinacija tih dijelova pruža fenomenalan radni vijek kao i veoma malo potrebnog održavanja tijekom rada.

Carrier koristi sistem paralelne povezivosti kako bi se podesila radna dubina diskova. Prstenovi valjka uvijek kontroliraju radnu dubinu tako što rade po površini tla. Ukoliko diskovi pokušavaju iskočiti iz teškog tla, puna težina prstenova se transferira putem cijelog stroja čime se prisiljava diskove da se vrate natrag u tlo na podešenu dubinu.

Konsolidacija
Zadnja zona Carriera sastoji se od jednog reda gumenog ili čeličnog prstenastog valjka  koji učvršćuje tlo. Posebno u suhim uvjetima važno je da je tlo učvršćeno kako bi nicanje korova bilo brzo i ujednačeno.

Čelični prstenovi valjka imaju agresivni profil koji obrađuje slamu i biljne ostatke i pritišće ih u površinski sloj tla kako bi osigurali optimalnu brzinu raspadanja ostataka.

 

Gumeni valjak je odgovarajući za lagana i srednje teška tla i ima pruža veoma mali otpor prema tlu čime se smanjuje gomilanje zemlje ispred valjka. Nošeni Carrier može biti dodatno opremljen sa rudom, u tom slučaju gumeni valjak služi za transport Carriera.

 

VAŽNE TOČKE CARRIERA

Gumena suspenzija


Bez potrebe za održavanjem i praktički neuništiva gumena suspenzija upija udarce i sudare, što povećava vijek trajanja diskova i ležajeva i stoga i cijelog stroja. To je također jedna od tajni uspjeha otpornosti Väderstad strojeva na kamenje.

Gumena suspenzija dozvoljava svakom pojedinačnom disku da odskoči do 15 cm kako bi se izbjegla šteta tijekom sudara sa kamenjem. To pruža dobru zaštitu i produžuje vijek trajanja diskova i ležajeva.Gumena suspenzija se također koristi ležajevima packer valjka kako bi se smanjile vibracije i udarci , čime se produžuje vijek trajanja svih komponenti stroja.

Podesivi nosači diskova
Podesivi nosači diskova su postavljeni na obje strane System disca Carriera i dozvoljavaju fino podešavanje vanjskih diskova. Time se omogućuje rukovaocu strojem da izbjegne stvaranje kanala uz radnu širinu stroja.

Nosači diskova na Carrieru su jednodijelne konstrukcije. Takav dizajn omogućuje veliku snagu i funkcionalnost veću od ijedneprijašnje konstrukcije. Ležajevi koje nije potrebno podmazivati a koji su na svakom nosaču diska imaju kasetni brtveni prsten koji je potpuno neprobojan i tako se sprečava da zemlja prodre u središte. Disk je sada također malo udaljen od nosača čime se poboljšava protok zemlje i biljnih ostataka kao i smanjuju problemi u kamenitim područjima. Također, funkcija diskova je time poboljšana i smanjena potreba za održavanjem.

Kontrola dubine
Podešavanje dubine na Carrieru je lako. Valjak kontrolira cijeli stroj i dubina se podešava hidrauličkim putem iz kabine traktora. Maksimalna dubina obrade se postavlja koristeći kopče koje se stavljaju na hidraulički cilindar.

Mehanizam sklapanja (Carrier 420 - 1225)
Carrier se sklapa u tri sekcije prema natrag čime se postiže transportna širina od 2.5-3.0 metra ovisno o radnoj širini. Sklapanje u transportni položaj se kontrolira iz kabine traktora i automatski se krilne sekcije zaključavaju čime se sprečava rasklapanje stroja u transportu. Kada u polju traktorska hidraulika se koristi otključavanje mehanizma bez da vozač izlazi van iz traktora.

Podešavanje stroj i priprema može dugo potrajati stoga je važno odabrati stroj koji može biti pušten u rad odmah po dolasku na polje. Carrier se može brzo sklopiti i rasklopiti što znači da se može odmah početi s radom.

System disc crossboard (Carrier 420, 500 i 650)
System disc crossboard prednji alat za obradu tla je moguć kao opcija i omogućuje povećanu sposobnost stroj za poravnavanjem površine koju obrađuje. To je posebno iskoristivo kada se stroj koristi u sekundardnoj obradi tla (npr. nakon oranja). Crossboard lopatice se montiraju na nosač koji se kontrolira iz kabine traktora.

System disc crossboard je moguć na modelima Carrier 420, 500 i 650. Kada postavljen na Carrier mijenja koncept stroja iz stroja za obradu strništa u agresivni i moćan stroj za razbijanje i poravnavanje brazdi. Fino pripremljenu i ravnu površinu spremnu za sjetvu može se kreirati u jednom prohodu čime se omoćuju efikasne i učinkovite prateće operacije.

Video sadržaj

935x150