Četvrtak, 15 Lipanj 2017 08:48

Snimka: gusjeničar Versatile 550 s Köckerling sjetvospremačem

Velika je razlika između hrvatske te poljoprivrede u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Naime, u socijalizmu, za razliku od nas, u tim zemljama nije bilo poljoprivredne proizvodnje kod seljaka, već se sve svodilo na kombinate i zadruge.

I na kraju veliki broj takvih firmi je preživio u nekom od oblika, a najčešće s novim vlasnicima. No, okrupnjenost zemljišta i parcela je ostala. AgroPMD na hrvatskom tržištu nudi velike traktore, zglobne, gusjeničare, kadanskog proizvođača Versatile.

Veliki strojevi za velike površine

logo agropmdA onda se tu radi o drugačijoj i tehnologiji nego li je kod nas. Prvo nas je put odveo u tvrtku Vector kft na samoj granici Mađarske i Slovačke. Tamo smo se upoznali s njihovom ponudom velikih traktora marke Versatile. Ali cilj je stvarno bilo pojoprivredno poduzeće s 20 tisuća hektara zemlje na području Kolareva i Novih Zamki u Slovačkoj.

Kod njih smo zatekli doista gigantske traktore gusjeničare marke Versatile. Tu smo vidjeli i čudesno veliku Hagie samohodnu prskalicu. Domaćin nam je bio Janos Bakonyi iz Versatile.

Versatile 550 gusjeničar i Köckerling sjetvospremač

Prvo smo u radu gledali Versatile 550 gusjeničar s Köckerling sjetvospremačem raspona 12 metara. Kanadski teški zglobni traktor s Cummins motorom i Caterpilar-powershift transmisijom snage je 550 konjskih snaga. Versatile je inače u vlasništvu divizije Buhler Industries Inc. i jedini je kanadski proizvođač poljoprivrednih traktora.


Versatile gusjeničar

Ova tvornica je lider u proizvodnji takvih traktora, a od 80-tih godina rade traktore snažnije od 470 konjskih snaga. Normalno da su kao takvi bili zanimljivi svima pa i Fordu i Fiat New Hollandu koji su svojevremeno bili vlasnici. No, sve je to tako bilo dok 2007. godine Rostelmash nije stekao 80% dionica Versatilea i otad ponovno nosi isključivo taj naziv.

Priprema tla za sjetvu

versatile logoVersatile traktor je svestran u radu na farmama diljem svijeta. Kao što smo vidjeli, to je traktor koji je dobro napravljen, a koji je moćan, jednostavan i lagan za održavanje. Köckerling allrounder je doista sjajno pripremao tlo za sjetvu svojim pačjim nogama, Hercules zubcima i STS valjkom i to sve u jednom prolazu.


Köckerling allrounder

U ekonomskom dvorištu smo se upoznali s Hagie prskalicom. Kapacitet 4.500 litara, ili kako kažu proizvođači 1.200 galona, što je i nešto više litara od ovih koje smo spomenuli. Ima i tank od skoro 400 litara pregrađen na tri dijela tako da u svakoj nosi posebnu tekućinu koju uzima za prskanje i svojim sistemom miješa.

versatile logologo agropmd

935x150