Subota, 07 Studeni 2020 12:22

Na pjenušac Rogić u Le Premier

Graševina Rogić je visoko kvalitetno bijelo vino zelenkasto žute boje, ugodne arome, svježeg i skladnog okusa, s izraženom ugodnom svježinom, a izvrsno se sljubljuje sa suhomesnatim proizvodima, jelima od bijelog mesa, ribljih paprikaša i svim vrstama riječnih riba.

Vina Rogić i Celega točila su se u   zagrebačkom hotelu Le Premier u koje su održani  25. "Vinski razgovori s novinarom Tomislavom Stiplošekom". Ti razgovori su zabavno-edukativne interaktivne radionice za vinske znalce i ljubitelje vina.

Vinski razgovori1 Rogić Celega 5.11.20odt
Vinogradi Rogić  su na krajnjem istoku Hrvatske, u Iloku (vinogorje Srijem) a vinarija je  u Zagrebačkoj županiji, u mjestu Dubravica. Bračni par Rogić u vinsku je priču ušao 2010. godine naslijedivši vinograd o kojemu uz njih  o proizvodnji vina, brigu vode i tehnolog i enolog. Uzgajaju graševinu i traminac, a prije nekoliko su godina odlučili kreirati pjenušac, cuvée tih sorata i rade ga tradicionalnom metodom vrenja u boci. Ove su godine u Londonu, na International Wine and Spirit Competition (IWSC) za njega osvojili brončanu medalju.
Pjenušac Rogić je osvježavajuće, ekstra brut vrhunsko pjenušavo vino koje se može konzumirati u svim prigodama, ali i uz razna lagana jela.
Graševina Rogić je visoko kvalitetno bijelo vino zelenkasto žute boje, ugodne arome, svježeg i skladnog okusa, s izraženom ugodnom svježinom, a izvrsno se sljubljuje sa suhomesnatim proizvodima, jelima od bijelog mesa, ribljih paprikaša i svim vrstama riječnih riba.
Traminac Rogić je vrhunsko bijelo poluslatko vino, karakterističnih aroma i okusa za podneblje iz kojeg dolazi. Svake godine Rogići od traminca rade predikatnu berbu, bilo da se radi o kasnoj ili izbornoj berbi bobica. Iznimno se slaže s finim sirevima i desertima, ali je i odličan aperitiv.
"Trenutno se najbolje plasira graševina, a najteže je prodati predikatni traminac. Razlog tomu nije cijena, nego još uvijek nedostatak navike pijenja takvih vina kod šire publike.", kažu Pavla i Davor Rogić. Oni planiraju saditi  nove hektare vinograda gdje bi uz graševinu i traminac i dodali i cabernet sauvignona i proizvodili uglavnom  pjenušce. Planiraju tri tipa pjenušca: brut koji imaju i sada, rosé i  jedan nešto slađi pjenušac."
Vinarija Celega je u Istri, u Bujama. "Imamo  od 20 hektara vinograda i planiramo se širiti. Dio vina prodajemo kroz točionike u lokalnim konobama a butelje nastojimo  plasirati na šire tržište.", objasnio je Ivan Puž, iz vinarije te dodao da vinarija ima i lijepu kušaonu.
Ireneo Celega proizvodi Malvaziju, Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Teran, a sudionicima Vinskih razgovora vinarija se predstavila Malvazijom koja je žuto zlatne  boje, voćnih aroma,  svježa i ostavlja  cvjetno - voćni ugođaj . Odlično se slaže s istarskom hranom kao što su bijela riba, školjke, tjestenina s laganim umacima ili fritaja sa šparogama.
" Radimo isključivo s domaćim kvascima i tehnologijom koja je nova, ali daje vino koje podsjeća na neka vina kakva su radili naši stari.", rekao je Ivan Puž.
Razgovore i vina pratili su  vrhunski sirevi Paške sirane a kao iznenađenje, na kraju  poslužen je  Deorum, prošek vinarije Sladić , napravljen od autohtone sorte Maraštine.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke : Marko Čolić

 

935x150