Četvrtak, 30 Prosinac 2021 11:51

S mjehurićima u Novu godinu

Točno u ponoć otvara se vino s mjehurićima. Nekada se govorilo "Sa šampanjcem u Novu godinu." Sada nas većina otvara pjenušac jer su ime šampanjac zaštitili Francuzi. Oni koji su "puni para" otvorit će šampanjac Krug, Kristal ili Don Perignon

pjenušac

Nekada u davna vremena otvaralo se Bakarsku vodicu ili Fruškogorski biser, a danas je izbor odličnih pjenušaca velik i proizvode se u svim vinorodnim područjima Hrvatske.
Ipak najveći izbor hrvatski pjenušavih vina je tridesetak kilometara od Zagreba prema Zapadu u  hrvatskoj Champagni na Plešivici.
Kada je Hrvatska ulazila u EU na svečaosti pilo se pjenušac obitelji Tomac. Na Plešivici je pjenušavi ugled stekla i obitelj Šember.
Cuvée Prestige plešivičkog vinara Drage Kurtalja najbolji je pjenušac ocjenjivanja The Flute Stars koje su u Esplanade Hotelu Zagreb organizirali novinari Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. Na najveće ocjenjivanje hrvatskih pjenušaca dosad najznačajniji proizvođači iz svih 12 vinorodnih podregija, od Podunavlja do Srednje i Južne Dalmacije, poslali su 53 bijela, ružičasta te crvena, odnosno crna vina proizvedena tankovskom i klasičnom metodom. Vina su ocjenjivali  enolog mr. Franjo Francem, sommelieri Jelena Šimić Valentić (Pupitres), Darko Lugarić (restoran Tač),  Silvio Dedić (Esplanade Zagreb Hotel) te direktor Međunarodnog festivala vina i gastronomije Vino.com Ivan Dropuljić.
Kurtaljev bijeli pjenušac od chardonnaya i crnog pinota odležao je čak 62 mjeseca u boci na kvascima i "za koplje" pobijedio ispred još dva bijela "Plešivičanca". To su Blanc de Blancs 2016., brut nature pjenušac od chardonnaya vinarije Korak, te Three Stars Brut od chardonnaya, rajnskog rizlinga i starih plešivičkih sorti iz tri vinograda vinarije Jagunić. Obitelji Kurtalj, Korak i Jagunić doslovce su susjedi pa tri najbolja pjenušca ne samo da su iz podregije Plešivica, nego i iz sela po kojem je dobila naziv.
Osim njih, priznanje "Zlatni hrvatski pjenušac" zaslužio je i Blanc de Moi 2016. porečke Lagune od malvazije i bijelog pinota.
Srebrni hrvatski pjenušci su Barun Elegance krašićke vinarije Barundić od sorte manzoni, Didin San obitelji Slamić iz Tisnog (trbljan, debit, pošip i maraština), Blanc de Blancs, još jedno izvrsno vino obitelji Jagunić te Vuglec Extra Brut od chardonnaya i mješavine sorata uobičajenih u hrvatskom zagorju vinarije Vuglec iz mjesta Škarićevo nedaleko od Krapinskih toplica.

pjenušac1
Priznanja "Brončani hrvatski pjenušac" zaslužili su Maximo Brut Kutjeva d.d. od graševine, pjenušci Kota 267 od chardonnaya i Kota 235 od chardonnaya i bijelog pinota vinarije iz Gornje Batine pokraj Zlatara od chardonnaya, Misal Prestige od chardonnaya, crnog pinota i malvazije obitelji Peršurić iz Pršurića nedaleko od Višnjana te Jazz, pjenušac od graševine i rizlinga vinarije Josipović iz Bekteža pokraj Kutjeva.
Najbolji ružićasti pjenušac je Princeps od frankovke Iločkih podruma, a Biser Žlahtine Kuće vina Ivan Katunar iz Vrbnika najbolje je pjenušavo vino proizvedeno tankovskom metodom.
Među najbolje ocijenjenima su i pjenušci iz Podunavlja, Slavonije te Dalmacije, vinorodnih područja koja po pjenušavim vinima baš i nisu poznata. Ocjene za čak 27 od 53 pristigla pjenušca su unutar pet bodova pa su o priznanjima odlučivale i druge decimale - rekli su organizatori ocjenjivanja Ana Rogač i Ivo Kozarčanin.
Plešivica je podregija Središnje bregovite Hrvatske i obuhvaća vinogorja Samobor, Plešivica, Okić, Sveta Jana, Krašić i Ozalj Vivodina.
Na Plešivici pjenušce imaju i vinarije Dobra berba, Ivančić Griffin, Željko Gregorić, Robert Braje, Kunović, Kolarić Coletti i Tomac & Bajde.

Pjenušci iz vinarija Tomac i Šember s Plešivice te Veralde iz Istre bili su hrvatski predstavnici još u lipnju na dvjema edukativnim radionicama  kojima se najavljivao se  5. Salon pjenušavih vina koji je odgođen zbog korone a novi termin je 28. sječanj u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.  
Na prvoj je radionici na »slijepom«  kušanju predstavljeno šest vina, tri hrvatska i tri slovenska. Pjenušava prirodna vina proizvedena metodom pét-nat, (fr. pétillant naturel) postaju sve popularnija u svijetu, a i kod nas.  S voditeljicom dr. sc. Ninom Levičnik, osnivačicom mreže Salon of Sparkling wines i velikom ljubiteljicom "prirodnih" pjenušavih vina, polaznici su otkrili čari hrvatskih i slovenskih pét-natova. Uz vinarije Tomac i Šember s Plešivice te Veralde iz Istre, kušalo se i pjenušce slovenskih vinarija Atimo Filipa Koletnika, vinarija Keltis iz Bizeljskog i vinarije Štemberger s Krasa.

pjenušatc333
.        
Na drugoj radionici polaznici su saznali da je Kvarner treća hrvatska vinska regija po proizvodnji pjenušaca. Nedavno osnovano Udruženje Vina Kvarnera danas ima 10 proizvođača pjenušaca.
  Pjenušci na Kvarneru proizvode se od izvornih sorti - žlahtine, belice, jarbole - charmat i tradicionalnom metodom. O zanimljivostima i posebnostima pjenušavog Kvarnera govorio je moderator dr. sc. Žarko Stilin, tajnik Udruženja Vina Kvarnera, jedan od najglasnijih promotora izvornih kvarnerskih vinskih sorti, organizator nekoliko vinskih manifestacija od kojih je najznačajnija Međunarodni eno - gastro festival WineRi. Polaznici su kušali 10 pjenušaca: Maličić, vinarije Šipun, Porin Estate Winery Katunar, Valomet PZ Vrbnik, Gospoja PZ Gospoja, San Marino Vinske kuće Pavlomir, Soubze ugostiteljstva i trgovine Nada, Stara Bakarska Vodica PZ Dolčina Praputnjak, Biser žlahtine Kuće vina Ivan Katunar, Plovanić – Plovanić vina te Ružić – OPG Ružić.

Dignimo čaše u kojima je vino s mjehurićima. Sretna Vam Nova godina.!

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Ivino, Julio Frangen, Marko Čolić

935x150