Utorak, 26 O┼żujak 2024 17:30

En Primeur Bregovita Hrvatska

Na prvom En Primeuru Bregovite Hrvatske   14. 3. 2024. u zagreba─Źkom hotelu Esplanade, posjetitelji su ku┼íali 200 novih vina iz 38 vinarija Sredi┼ínje bregovite Hrvatske.
Vinari su uz vina pro┼ílogodi┼ínje berbe predstavili i ona starijih godi┼íta koja tek izlaze na tr┼żi┼íte. S njima se upoznalo nekoliko stotina hotelijera, ugostitelja, enologa, trgovaca te gra─Ĺana ÔÇô zaljubljenika u vina.

bregovita222
ÔÇ×Nadamo se da ─çe En Primeur Bregovite Hrvatske postati tradicionalan te da ─çe se svi koji ┼żele, s ovim divnim ljudima i njihovim vinima mo─çi upoznati i u narednim godinama. U Bregovitoj Hrvatskoj vidim ogroman potencijal. Iako je pro┼íla vinogradarska godina bila te┼íka zbog vremenskih neprilika i drugih izazova s kojima su se poljoprivrednici suo─Źili, a vinova loza je zahtjevna kultura, nova su vina Bregovite Hrvatske izvrsna. U Hrvatskoj vi┼íe nama lo┼íih vina. Vinarima Bregovite Hrvatske poru─Źujem: 'Va┼ía su vina sjajna! Nastavite raditi na njihovoj promid┼żbi i rezultat ne─çe izostati'ÔÇť, kazala je ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemlji┼íte, biljnu proizvodnju i tr┼żi┼íte Ministarstva poljoprivreda Sandra Zoki─ç.
En Primeur Bregovite Hrvatske organiziran je kako bi se predstavilo vinsko bogatstvo Središnje bregovite Hrvatske, a ugostitelji potaknuli da njezina vina uvrste u svoje vinske karte.
ÔÇ×Godinama smo svoja nova vina predstavljali na manifestacijama drugih vinskih regija, a ove godine prvi put En Primeur organiziramo samostalno. Bregovita Hrvatska ovo ─çe ljeto proslaviti pet godina postojanja. Sustavno razvijamo vinogradarstvo i vinarstvo Sredi┼ínje bregovite Hrvatske te radimo na promociji njezinih vina. Na ovom En Primeuru kod mnogih ─çete na┼íih vinara, uz veliki trud, rad i stru─Źnost, prepoznati borbenost, kreativnost i inovativnostÔÇť, rekao je Miroslav Polovanec, predsjednik Bregovite Hrvatske, udruge vinara i vinogradara Sredi┼ínje bregovite Hrvatske koja  ima 105 ─Źlanova.
Sredi┼ínja bregovita Hrvatska jedna je od ─Źetiriju hrvatskih vinskih regija. Obuhva─ça Grad Zagreb i osam ┼żupanija. Na tom su podru─Źju smje┼ítena vinogorja Zagorja i Me─Ĺimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja, Moslavine te Ple┼íivice.
ÔÇ×Veliki broj novih modernih vinarija u ovom sredi┼ínjem dijelu Hrvatske postaju omiljena enogastronomska destinacija s autenti─Źnom ponudom jer se tamo uz doma─çu tradicionalnu kuhinju mogu ku┼íati vina velikog broja autohtonih sorti - pu┼íipela, ┼íkrleta, kraljevine i sokola, ali i vrhunski pjenu┼íci. Vjerujemo da ─çe i ovaj En Primeur i nova vina Bregovite Hrvatske potvrditi sve ve─çi zna─Źaj ove vinske regije za ukupnu hrvatsku vinsku ponuduÔÇť, kazao je prof. dr. sc. Dragan Kova─Źevi─ç, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam.
Vinari su uz nova vina predstavili i svoje vinarije te prate─çu turisti─Źku i ugostiteljsku ponudu. Naime, iako im je cilj da njihova vina budu dobro zastupljena u barovima, restoranima i hotelima diljem Hrvatske, pa i u inozemstvu, veliku pozornost pridaju prodaji vina na ku─çnom pragu. ┼Żele da zaljubljenici u dobru kapljicu upoznaju mjesta gdje njihova omiljena vina nastaju, te ljude koji ta vina stvaraju.
Pripremio: Tomislav Radi─ç
Snimke: Rikard Jadan

935x150