Utorak, 12 Travanj 2016 23:11

Mali obalni ribolov sa tradicionalnim tehnikama i alatima predstavlja stoljetnu tradiciju u Hrvatskoj

Petir je govoreći na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, podsjetila kako je ukidanje malog ribolova u Hrvatskoj dodatno pogoršalo život stanovnika u priobalnim i otočkim područjima koja su ionako suočena s izrazitom depopulacijom stanovništva.

ribarske mreze vrboska1Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (HSS/EPP), koja je pokrenula inicijativu o proglašenju malog ribolova nematerijalnom kulturnom baštinom Republike Hrvatske, podržala je "Izvješće o inovacijama i diversifikaciji malog obalnog ribolova u regijama koje ovise o ribolovu" kolegice iz redova europskih konzervativaca Ruže Tomašić u kojem se nalazi i prijedlog da se izmjeni Mediteranska uredba i postojeća regulativa o selekciji alata i tehnika, kada je riječ o malom ribolovu.

Petir je govoreći na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, podsjetila kako je ukidanje malog ribolova u Hrvatskoj dodatno pogoršalo život stanovnika u priobalnim i otočkim područjima koja su ionako suočena s izrazitom depopulacijom stanovništva. 

ribarske mreze stari grad hvar

Mali ribolov u Hrvatskoj ukinut je nakon što je 31. prosinca 2014. isteklo prijelazno razdoblje predviđeno Aktom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji kojim se odobravalo ograničenom broju plovila koja su obuhvaćena specifičnom kategorijom negospodarskog ribolova „mali ribolov za osobne potrebe“ korištenje jednostrukih mreža stajaćica ukupne duljine do najviše 200 metara.

„Mali obalni ribolov sa tradicionalnim tehnikama i alatima predstavlja stoljetnu tradiciju u Hrvatskoj i bitnu sastavnicu identiteta hrvatskog primorskog prostora“, rekla je Petir tumačeći kako je mali obalni ribolov izuzetno značajan sa socioekonomskog i tradicijsko-kulturološkog gledišta za otočko i priobalno stanovništvo Republike Hrvatske. 

Zastupnica Petir smatra kako je potrebno primijeniti regionalni pristup gospodarenja morskih resursima po svim geografskim, biološkim, sociološkim i gospodarskim specifičnostima kako bi se zaustavilo postojeće negativne trendove koje je stara zajednička ribarska politika donijela. Petir je izrazila podršku i ulaganju u istraživanje  i razvoj komplementarnih djelatnosti, što će, kako smatra, dovesti do smanjenja ribolovnog napora u obalnim morima.

Obalni ribolov predstavlja izuzetno značajan oblik ribarstva na području država cijele Europske unije te, osim što predstavlja društveno i ekološki održiv oblik ribarstva, osigurava i egzistenciju mnogim obiteljima. Uredbom iz 2013. o Zajedničkoj ribarstvenoj politici (ZRP) naglasak je stavljen na gospodarski razvoj u obalnim područjima, a prednost pristupa ribarima malog, obalnog i tradicionalnog ribolova ograničena je, a upravo on doprinosi održivosti obalnih i otočnih zajednica. Područja koja ovise o obalnom ribarstvu stoga zahtijevaju posebne mjere i potpore.

Ovim Izvješćem poziva se Komisiju da preispita mogućnost malog obalnog ribolova u otočnim zajednicama, koje zbog vlastite egzistencije tradicionalno ovise o ribarstvu, kao i da se postupno povećavaju kvote dodijeljene malim ribarima kako bi se potaknula ta vrsta društveno i ekološki održivog ribolova.

Podsjetimo, zastupnica Marijana Petir uputila je u veljači ove godine ministru kulture Republike Hrvatske dr. sc. Zlatku Hasanbegoviću inicijativu s prijedlogom da pokrene proceduru kako bi se u Hrvatskoj mali ribolov zaštitio kao kulturno dobro jer je on, osim izvora egzistencije mnogih obitelji, i neizostavan dio hrvatske nematerijalne baštine. Na taj bi se način od EU moglo zatražiti da se ova vrsta ribolova ugradi kao iznimka u europsko zakonodavstvo. Iz Ministarstva kulture RH Petir je obaviještena kako je njezina inicijativa upućena u proceduru.

935x150