Utorak, 12 Travanj 2016 23:23

Izvješće Ruže Tomašić o tradicionalnom malom hrvatskom ribolovu

Odbor za ribarstvo Europskog parlamenta velikom je većinom glasova 17. veljače usvojio izvješće zastupnice Tomašić što je predstavljalo prvi korak u donošenju službenog stajališta Europskog parlamenta o malom obalnom ribolovu.

ribarnica vrboska

Usvojeno izvješće zastupnice Hrvatske konzervativne stranke u Europskom parlamentu Ruže Tomašić kojim traži od Europske komisije da malim obalnim ribarima vrati mogućnost lova njihovim tradicionalnim alatima usvojeno je, velikom većinom glasova na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.  Time je ovo izvješće postalo službeni stav Parlamenta i Komisija ga mora uzeti u obzir pri budućim promjenama EU propisa u sektoru ribarstva.

Ruža Tomašić u izvješću traži da Komisija donese europsku definiciju obalnog, malog obalnog i tradicijskog ribolova koji su danas različito definirani u raznim državama EU-a što sprječava donošenje kvalitetne regulative na europskoj razini, no naglašava kako pritom valja voditi računa o posebnostima različitih ribarskih regija. Također, Tomašić traži da malim obalnim ribarima budu dostupnija sredstva iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a budućnost ribarskog sektora vidi u njegovoj diversifikaciji i ulaganjima u plovila, sigurnosnu opremu, edukaciju i inovacije.

Slogan EU-a je „Ujedinjeni u raznolikosti“. Dosad su pravila bila univerzalna i nisu priznavala tu raznolikost, a pojedine odredbe Zajedničke ribarstvene politike i Mediteranske uredbe koje se konkretno tiču malog obalnog ribolova najbolji su primjer toga, rekla je Ruža Tomašić predstavljajući svoje izvješće u ponedjeljak na raspravi.

Otvorena i iskrena suradnja s hrvatskim stručnjacima i ribarima na izradi ovog izvješća vraća vjeru u demokratske procese i budi nadu da zajedno s građanima možemo popraviti sve ono što danas ne valja u EU-a, zaključila je hrvatska eurozastupnica.

Podsjećamo, Odbor za ribarstvo Europskog parlamenta velikom je većinom glasova 17. veljače usvojio izvješće zastupnice Tomašić što je predstavljalo prvi korak u donošenju službenog stajališta Europskog parlamenta o malom obalnom ribolovu.

ribarski brod vrboska

935x150