Petak, 27 Kolovoz 2021 22:06

Otvorena Ribarska luka Brižine: Investicija vrijedna preko 44 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem u petak, 27. kolovoza 2021., u nazočnosti saborskih zastupnika Tomislava Klarića i Gordane Perić, župana Zadarske županije Božidara Longina i načelnika Općine Poličnik Davora Lončara obišla ribarske tvrtke Marikomerc d.o.o. i Mišlov d.o.o. te sudjelovala na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Poličnik. Također, istoga dana je ministrica u nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, gradonačelnika Grada Kaštela Denisa Ivanovića i ravnatelja Lučke uprave Split Vice Mihanovića otvorila Ribarsku luku Brižine u Kaštel Sućurcu, investiciju vrijednu 44 milijuna kuna, pri čemu potpora iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo iznosi 37 milijuna bespovratnih sredstava.

U Zadarskoj županiji ministrica Vučković je posjetila tvrtku Marikomerc d.o.o., koja se bavi distribucijom, preradom te pakiranjem svježe i smrznute ribe, kao i tvrtku Mišlov d.o.o., čija je glavna djelatnost ulov male plave ribe, konkretno srdela i inćuna. Obje firme korisnici su mjera Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, posjeduju skladišne objekte u Poslovnoj zoni Grabi u Poličniku te ih krasi dugogodišnja obiteljska tradicija i ribarsko iskustvo stjecano generacijama predaka. Nakon obilaska ministrica je sudjelovala na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Poličnik, koja se održala u Centru za edukaciju, poznatom i kao pčelarski centar, izrazivši vjeru u čitav niz novih kvalitetnih projekata na ovom području.

„Zadarska županija ima izuzetan poljoprivredni i ribarski potencijal što, između ostalog, dokazuje i podatak da je na ovom području kroz Europski fond za pomorstvo i ribarstvo ugovoreno 1029 projekata, a do sada je isplaćeno 433 mln kuna. Pritom smo osobito ponosni na projekte ulaganja u ribarske luke Gaženica i l Vela Lamjana ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna“,istaknula je ministrica Vučković povodom svečane sjednice u Općini Poličnik te dodatno naglasila važnost ulaganja u ribarsku infrastrukturu prigodom otvorenja ribarske luke Brižine:„Ovo je izniman infrastrukturni projekt kojim će se našim ribarima osigurati preduvjeti za razvoj njihove djelatnosti te nastavak sustavnog ulaganja u hrvatsko ribarstvo. Veseli me reći kako je putem mjere ulaganja u ribarske luke i pristaništa putem Operativnog programa ugovoreno 359 milijuna kuna za 13 ribarskih luka na hrvatskoj obali, a od toga se čak 211 milijuna kuna odnosi na ulaganje u luke u Dalmaciji – riječ je o najvećom ulaganju u ribarsku infrastrukturu i ribarstvo otkad postoji Republika Hrvatska.“

Ribarska luka Brižine smještena je unutar luke otvorene za javni promet na rubnom zapadnom dijelu lučkog područja „Kaštelanski bazen C“, u predjelu Brižine, kojim upravlja Lučka uprava Split. Riječ je o multifunkcionalnoj luci, poboljšane infrastrukture i povećanog kapaciteta priveza brodova s ciljem postizanja povećanja kvalitete ulova na samom iskrcajnom mjestu i sljedivosti proizvoda ribarstva. Između ostalog, investicija će osigurati unaprjeđenje opskrbe brodova energentima s racionalnijim korištenjem energije i smanjenjem emisije plinova u okoliš, prihvatom odbačenog ulova i njegovim zbrinjavanjem, sakupljanjem i zbrinjavanjem otpada te poboljšanjem higijenskih, radnih i sigurnosnih uvjeta ribara, kao i zaposlenih u ribarskoj luci.

935x150