Četvrtak, 31 Prosinac 2020 17:54

Obećano, najavljivano i ostvareno - Fortenova grupa preuzela osječku mljekaru

Fortenova grupa je danas u Osijeku preuzela proizvodni pogon osječke mljekare u kojoj će od 1. siječnja 2021. Belje plus nastaviti 70-godišnju tradiciju proizvodnje domaćih mliječnih proizvoda u Osijeku, a u proizvodnji će zaposliti 88 radnika. Preuzimanje imovine bivše MEGGLE-ove mljekare u Osijeku realizirano je u skladu s potpisanim sporazumom između Fortenova grupe i MEGGLE Hrvatska o kupoprodaji proizvodne imovine, nakon što je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Belju plus odobrila namjeru provedbe koncentracije u djelatnosti proizvodnje mliječnih proizvoda.

Farma Kraljik 1

Sirovinu za osječku mljekaru Belju će isporučivati 249 kooperanata, a ukupne procijenjene dnevne količine isporuke kreću se na razini većoj od 20.000 litara mlijeka. Cijena mlijeka je tržišna i ovisi o kvaliteti mlijeka (I ili II razred), udjelu mliječne masti i udjelu proteina. Ujedno, Belje plus će proizvođačima isplaćivati i tvorničke premije u skladu s količinama isporučenog mlijeka.
„U ovim okolnostima, dok svjedočimo tragedijama ljudi i cijelih gradova, osiguravanje budućnosti kroz obnovu, ne samo objekata, nego i gospodarstva, najveća je poruka optimizma koju možemo poslati stradalima. I naše preuzimanje ovog osječkog pogona jedna je od takvih poruka. Sa širenjem mliječne proizvodnje u Fortenova grupi, omogućili smo održanje zaposlenosti značajnog broja zaposlenika, kooperantima osiguravamo kontinuitet isporuka mlijeka, a kroz proizvode više dodane vrijednosti koje ćemo raditi u Osijeku, otvaramo i novu razvojnu perspektivu za Slavoniju i Baranju, pa i dodatna zapošljavanja u budućnosti. Fortenova grupa je ovu akviziciju realizirala ciljano i u pravom trenutku -  osim što kupci sve više preferiraju proizvode od domaće sirovine, u 2020. je konačno zaustavljen trend drastičnog pada proizvodnje domaćeg mlijeka, pa će novi proizvodi koji će izlaziti iz ovih pogona biti dodatan poticaj rastu količinske proizvodnje i smanjivanju uvoza mlijeka u Hrvatsku. Mislim da za jednu kompaniju, ali i za cijelu zajednicu, nema boljeg početka nove godine“ – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe prilikom formalnog preuzimanja pogona osječke mljekare.

Ostojčići Kata i Antun

„Zadovoljni smo što se kontinuitet proizvodnje i prerade mlijeka u Osijeku i Slavoniji nastavlja. Postizanjem dogovora o prodaji imovine Fortenova grupi i Belju, MEGGLE Hrvatska i MEGGLE Grupa omogućili su nastavak proizvodnje i nastavak otkupa sirovog mlijeka od  kooperanata. I to potvrđuje da smo, kao što smo najavili i inicijalno obećali, restrukturiranje poslovanja proveli maksimalno odgovorno i socijalno osjetljivo. Na vrijeme i u cijelosti ispunili smo sve obveze prema zaposlenima, kooperantima i svim našim drugim partnerima. Svima njima, sindikatima, gradskim i županijskim vlastima kao i Ministarstvu poljoprivrede, ali i čitavoj lokalnoj zajednici, zahvalni smo na suradnji u ovom procesu i u prethodnim godinama. Iako u manjem opsegu nastavljamo poslovanje u Hrvatskoj na isti način kao i do sada – ostajemo odgovoran poslodavac, pouzdan poslovni partner i aktivan član zajednice“, izjavio je Marjan Vučak, predsjednik uprave MEGGLE Hrvatska.

Linija mlijeka
„Belje od danas ima dvije tvornice mliječnih proizvoda – jednu u Belom Manastiru i jednu u Osijeku. U Belom Manastiru nastavljamo s proizvodnjom ABC sira, jednog od najjačih brendova u regiji, a u Osijeku pokrećemo proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda za koje postoje proizvodne linije. Imamo tradiciju proizvodnje, iskustvo i znanje pa je i logično da je za prvu investiciju Fortenova grupe izabrana upravo proizvodnja mliječnih proizvoda. U mljekari u Osijeku, u prvo vrijeme, proizvodnja će biti fokusirana na kupce s kojima smo postigli dogovore o plasmanu. Naš novi asortiman mliječnih proizvoda najviše kvalitete, proizvedenih isključivo od hrvatskog mlijeka, plasirat ćemo na tržište početkom proljeća“ - istaknuo je Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja plus, uz naglasak da će Belje kontinuirano raditi na unapređenju odnosa sa svojim kooperantima.
Kooperanti osječke mljekare Belje su uglavnom OPG-ovi s područja pet slavonskih županija, od Mohova na istoku do Čađavice na zapadu. Uglavnom je riječ o farmama s dugogodišnjom tradicijom proizvodnje mlijeka, na kojima radi više generacija u obitelji, uz veliku brigu o životinjama, kvaliteti ishrane i kvaliteti mlijeka.
Među njima je i Josip Ostojčić, koji na svojoj farmi u mjestu Prnjavor u Brodsko-posavskoj županiji ima 30 krava u mužnji i dnevno predaje 260 litara mlijeka. „Naša obitelj se bavi poljoprivredom više od 60 godina, ovo je naš posao i sretni smo što nastavljamo suradnju s mljekarom u Osijeku. Trenutno na farmi rade 3 generacije - moja otac i majka, supruga i ja, tri kćeri i sin koji  ide u poljoprivrednu školu i planira preuzeti farmu jednog dana“ – kaže Ostojčić.
Svoje zadovoljstvo s nastavkom suradnje s Beljem i osječkom mljekarom ističu i na OPG-u Kralik koji dnevno isporučuje do 800 litara mlijeka i na OPG-u Bojanić koji dnevno proizvedu oko 400 litara mlijeka. „Naše mlijeko je proizvedeno u Slavoniji i Baranji pa je red i da se preradi i pakira u osječkoj mljekari.“

935x150