Subota, 17 Srpanj 2021 07:39

Otvoren Salers centar

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je na području općine Dubrava u Staroj Kapeli, zajedno sa suradnicima u nazočnosti zamjenika župana Zagrebačke županije Damira Tomljanovića, načelnika općine Dubrava Tomislava Okroša i predsjednika HUU Salers-Croatia Mirka Devčića posjetila OPG Perčec, sudjelovala na svečanom otvorenju i razgledavanju Salers centra Croatia te održala sastanak s članovima Udruge.

IMG-20210713-WA0007

Hrvatska udruga uzgajivača Salers-Croatia broji 65 članova iz 17 županija i uglavnom uključuje mlade netradicionalne stočare koji započinju s uzgojem goveda mesne pasmine Salers. Salers centar u sjedištu udruženja, namijenjen je svim početnicima u uzgoju u sustavu tzv. krava-tele i kao praktikum je bio za mnoge presudno iskustvo za donošenje odluke o pokretanju uzgoja. Nositelj OPG-a Ivica Perčec iz sela Komuševac pored Čazme dopredsjednik je Udruge, a od 2015. godine smanjuju broj mliječnih krava i započinju uzgoj isključivo salers goveda. Na gospodarstvu se trenutno nalazi ukupno 31 grlo, a početkom 2021. godine izgradili su objekt za smještaj matičnog stada do 50 grla goveda.

IMG-20210713-WA0029

„Ministarstvo poljoprivrede podupire uzgojna udruženja s ciljem unaprjeđenja uzgojnih programa i učinkovitije provedbe metoda i postupaka definiranih u uzgojnim programima radi genetskog unaprjeđenja populacija stoke za bitna proizvodna svojstva kao što su proizvodnja mesa, mlijeka, jaja, meda i drugih stočarskih proizvoda. Udruga Salers-Croatia pravi je primjer uzgojnog udruženja koje ima veliku ulogu o tome da se uzgoj salers goveda se ne samo održao već se u kontinuitetu širi na gotovo svim područjima Republike Hrvatske, pri čemu do sada nitko nije odustao što najbolje govori o zadovoljstvu uzgajivača“, izjavila je ministrica Vučković, naglasivši kako je kroz Program potpore za sufinanciranja rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za 2020. godinu osigurano 1,9 milijuna kuna za sufinanciranje rada 17 uzgojnih udruženja, među kojima i Udruga Salers Croatia.

IMG-20210713-WA0027

U Republici Hrvatskoj ukupno se uzgaja 2.859 goveda Salers pasmine na 162 gospodarstva od čega je 1.286 krava na 79 gospodarstava. Po broju krava prednjače Ličko-senjska, Bjelovarsko-bilogorska i Zadarska županija.

Kroz investicijske mjere ruralnog razvoja u razdoblju od 2014. do danas za hrvatsko stočarstvo je isplaćeno gotovo 1,9 milijardi kuna.

935x150