Ponedjeljak, 30 Ožujak 2020 12:02

Montažne štale i plastenici Eko plasta iz Kućanaca

Danijel Živković sa svojom ekipom štalu podigne za nekoliko dana koja će služiti svrsi desecima godina.

Prošla su vremena zidanih i skupih štala. Mnogo novaca, jako puno papira i otvaranja velikog broja vrata po brojnim državnim institucijama je veliki problem svakome tko se želi baviti malo većom stočarskom proizvodnjom. U svijetu već duže vrijeme prevladavaju montažne štale i skladišta. Nedavno kada smo za naš Agroklub u mjestu Klokočevci kod Našica pravili reportažu kod ovčara Saše Horvata upoznali smo se s takvom mogućnošću.

Pažnju nam je osim odličnih francuskih ovaca privukao svojevrsni tunel objekt u kojem su smještene ovce. Na pitanje koje je marke i koja ga je poznata svjetska firma isporučila, iznenadili smo se kada smo od Saše saznali da je taj vrhunski objekt izgradila jedna mala privatna tvrtka iz nedalekog slavonskog sela kod Donjeg Miholjca. Jer mislili smo. Vrhunska genetika i ovce Il de France, vrhunska oprema, pa smo pomislili i da je štala iz uvoza.

"Nisam stigao raditi zidani i čvrsti objekt. To je montažni objekt prekriven folijama koji su se na nekim farmama dobro pokazali i traju već dvadesetak godina. Podigla ih je jedna tvrtka iz Kučanaca i to za svega nekoliko dana. Lijep je i efikasan objekt i prilično je jeftin. To sam podigao ipak vlastitim sredstvima", priča jedan od stočara u Slavoniji.

No, doista, u Kućancima Danijel Živković svoje znanje koristi u radu u svom selu i Slavoniji. Njegova tvrtka Eko-plast plus j.d.o.o. izgradila je taj ovčarnik koji je kako nam je rekao Horvat izdržao i vjetrove, i kiše i druge nedaće. Horvat nam je ispričao kako su dečki iz te tvrtke štalu digli za gotovo za jedan dan i garantirano će ju imati 20, 30 i više godine. Odnosno, prvo postave betonsku pripremu za držače stupova. Kada se beton stegne štala se podigne za jedan dan.

Odlikuje brzom i jednostavnom montažom, pa tako za objekt od 300 četvornih metara potrebno je tri radna dana za montažu. Velike proznačosti je radi svoje kupolaste konstrukcije. Bočne strane se prema potrebi spuštaju zbog padalina i jakog vjetra, a izolacija spriječava kondenzaciju zimi, a po ljeti je spas od teških vrućina. "Svaki objekt i prilagođavamo potrebama pa tako je ovaj u Klokočevcima prilagođen porebama visokokvalitetne pasmine Il de France," rekao je Živković.

Na takvoj štali je primjerice tunelska nadstrešnica širine 11,50 metara, a dužine 24 metra. Dužina, visina i širina se može mijenjati ovisno o potrebi stoke. Na farmi u Klokočevcima je primjerice visina 4,2 metra a razma lukova je dva metra. Folija je od 200 mikrona zele bijele boje, a između folije je staklena vune debljine pet centimetara. Nadstrešnica je izrađena od crnih okruglih cijevi promjera 28 i 22 milimetra. Armaturna šipka je debljine osam milimetara, a a konstrukcija dolazi u dvije polovcie koje se na sredini spajaju vijcima.

Tvrtka Eko-plast plus osnovana je prije tri godine i od tada je svojim radom skrenula na sebe pozornost po proizvodnji plastenika, plasteničke opreme i spremišta za različite namjene. U njihovoj ponudi najčešće pronalazimo tunelske plastenike u širini od 6, 8, 10 m, te poljoprivredna spremišta. Prodaju i folije za plastenike, mulch folije, kontejnere za rasadu, sisteme za navodnjavanje i sve ostalo vezano za plasteničku proizvodnju, ističu u ovoj slavonskoj tvrki iz Kućanaca.

Sve češći posao ekipi iz Kućanaca je i izgradnja plastenika na kojima je konstrukcija izrađena od čeličnih cijevi između kojih dolazi čelična šipka i tako se dobiva rešetkasta izdržljiva  konstrukcija. Konstrukcija je zaštićena visoko kvalitetnim premazom na bazi smola i vezana je s 11 poprečnih vezivih cijevi, što daje veliku izdržljivost od vanjskih vremenskih uvjeta kao što su vjetar, snijeg i slično. Na čelnim stranama dolaze vrata, dvoja manja i dvoja veća, iznad vrata je prozor, koji ujedno služi kao regulator prozračnosti unutra plastenika.

935x150