Srijeda, 19 Kolovoz 2020 21:45

Uzgoj ličke pramenke u Mogoriću - svi janjci prodaju se u Rijeci

Mir, tišina, priroda koja privlači. Upravo je to Lika u kojoj se nalazi i Mogorić, malo selo u kojem je svoj dom, a zapravo samo tražeći prostor za kondicijski centar, ne i razlog za preseljenje, pronašao Emil Baltić.

 

"Zaljubio sam se u te planine, u tu divljinu. Dečko s riječkog asfalta koji nikakvih dodirnih točaka nije imao sa selom, s Likom, s poljoprivredom, sada je poljoprivrednik", kaže nam Baltić, inače kondicijski trener hrvatske odbojkaške reprezentacije, otkrivajući da je tijekom Domovinskog rata bio u Lici, no tada ga je samo zanimao povratak nazad u rodnu Rijeku, u život i izlaske.

 

Glavne na imanju su ovce pramenke. Najbolje za ove pašnjake, a i brand lička janjetina vrijedi samo za ovu pasminu. Lička pramenka je naša autohtona pasmina formirana na području Like i Gorskog kotara, izrazito otporna i prilagodljiva. Nastala je u uvjetima bogate i obilne ljetne ispaše, ali skromnog zimskog obroka, u prilično surovom klimatskom okružju gdje su duge i hladne zime te vruća ljeta. Imao je donedavno 104 ovce pa je smanjivao stado zbog angažmana u reprezentaciji i trenutno ima 50 ovaca te dva ovna. Plan je povećati ga, ali kako je uvijek problem naći pastira, stado raste ili se smanjuje u odnosu na njegove poslove kondicijskog trenera, odnosno koliko može ili ne može biti na imanju.

autor: Damir Rukovanjski

CIJELI TEKST

935x150