Petak, 02 Svibanj 2014 08:02

Proizvodnja uljanih bundeva i ulja

Kako do blagotvornog ulja
U usporedbu sa tikvino uljem, višu cijenu postižu samo ulja masline ekstra kvalitete i ponekad ulje od pšeničnih klica. Sjetva se obavlja krajem travnja ili početkom svibnja pnematskom sijačicom. Preporučeni međuredni razmak je 140 a razmak u redu 70 cm. Povoljna je okolnost da uljana tikva u našim uvjetima nema ekonomski značajnih bolesti, pa ni štetočina.
Posljednjih godina sve se više širi uzgoj posebne forme obične tikve (Cucurbita pepo), koja se naziva uljana tikva i uzgaja se zbog sjemena bogatog uljem. Poznate su dvije forme uljane tikve: uljana tikva s ljuskom i uljana tikva-golica čije sjeme nije obloženo tvrdom ljuskom. Uljane tikve "Olivija" i "Olinka" s novosadskog instituta karakteriziraju visokim prinosom svježeg ploda (40-50 t / ha) i suhog zrna (600-800kg/ha) te visokim sadržajem ulja u zrnu (45-47%), piše u jednom časopisu dr .Janoš Berenji.
Ukoliko se teoretski prinos ulja uljane tikve-golice od oko 500 kg / ha usporedi s prinosom ulja drugih uljarica, vidi se da taj prinos znatno zaostaje npr.. u usporedbu s našom tradicionalnom uljanom biljkom - suncokretom. Imajući na umu da se u malim prešaonama za dobivanje tikvinog ulja postižu manja iskorištenja (obično se od 100 kg zrna dobije oko 37 do 45 litara ulja), s hektara površine se može računati oko 370 do 450 litara tikvinog ulja. Međutim, manji prinos ulja je adekvatno kompenziran višom cijenom tikvinog ulja u usporedbu sa ostalim nerafiniranim uljima. Litra tog ulja na tržistu Njemačke iznosi oko 40 EUR. Cijene u Austriji pri kupnji od proizvođača na licu mjesta su manja i kreću se od 15-20 EUR po litri. U usporedbu s tikvinim, višu cijenu postižu samo ulja masline ekstra kvalitete i ponekad ulje od pšeničnih klica. Iz navedenog proizlazi, da se bez obzira na činjenicu, što se uljana tikva karakterizira relativno malim prinosom ulja po jedinici površine, njeno uzgajanje je perspektivno zbog visoke cijene nerafiniranog tikvinog ulja. Stoga bi bilo opravdano da se u buduće proizvodnji uljane tikve, naročito uljane tikve-golice u čistom usjevu ili kao međuusjev posveti veća pažnja kod nas.
Nije bilo parcele kukuruza bez tikve
Praksa uzgoja tikve kao međuuseva ranije je bila toliko rasprostranjena da i nije bilo parcele kukuruza bez tikve. Praksa međuusjeva, ističe dr.Janoš Berenji, odnosno združenog usjeva kukuruza i tikve u posljednje vrijeme se ponovo proučava ne samo kod nas već i u drugim zemljama. Uljana tikva-golica se uglavnom uzgaja u čistom usjevu, za koju je razrađena kompletna tehnologija proizvodnje. Sjetva se obavlja krajem travnja ili početkom svibnja
pnematskom sijačicom. Preporučeni međuredni razmak je 140 a razmak u redu 70 cm. Njega usjeva sastoji od međuredne obrade i okopavanja, sve dok loze ne pokriju zemlju. Povoljna je okolnost da uljana tikva u našim uvjetima nema ekonomski značajnih bolesti, pa ni štetočina. Od bolesti treba spomenuti trulež ploda (uzročnik je antraknoza, Colletotrichum lagenarium) i viroze. Trulež ploda je rezultat prevelike količine oborina u završnom dijelu vegetacije. Moguće je samo preventivno tretiranje preparatima. Na žalost, jedina mogućnost tretiranja gustog usjeva tikve je iz zraka, aerotretiranjem. Viroze predstavljaju novo, opasno oboljenje uljane tikve, kaže autor. Virusi koji napadaju uljanu tikvu sa sjemenom se ne šire.
Zaražavanje vrše lisne uši koje čestice virusa prenose sa raznih korovskih i kultiviranih biljaka-domaćina. Tretiranje protiv lisnih uši daje samo djelomičan rezultat. Krajnje rješenje je u otpornim sortama na kojima se intenzivno radi ne samo kod nas već iu drugim zemljama. Imajući u vidu da se uljana tikva u principu ne tretira nikakvim pesticidima, time se lako zadovoljavaju načela ekološke proizvodnje tj.. da se proizvede sjeme uljane tikve bez ostataka kemikalija. U cilju valorizaciju ove komparativne prednosti uljane tikve npr. na zapadnom tršištu nije dovoljna sama činjenica da se tijekom proizvodnje ne provode kemijske mjere zaštite. U cilju "ozvaničavanja" ekološke proizvodnje nephodno je da se proizvodnja odvija pod nadzorom službe ovlaštene za izdavanje službenog certifikata o ekološkoj proizvodnji o čemu naši proizvođači često nisu dovoljno informirani. Naknadna certifikacija proizvodnje nije moguća! Žetva uljane tikve i sušenje zrna se obavlja na specifičan način.
Hladno prešano ulje
Praksa uzgoja tikve kao međuusevaTikvino ulje (krivo nazvano "bučino ulje" ili "ulje bundevskih koštica" opaska autora) dobiva se procesom "hladnog cijeđenja" hidrauličnim ili pužnim prešama, dakle bez uporabe kemikalija. Ulje se konzumira kao nerafinirano salatno ulje. Uljana tikva-golica je pogodnija za cijeđenje ulja od one sa ljuskom jer daje veći prinos ulja a ovo ulje obično ima i viši sadržaj važnih aktivnih tvari. Uljane pogače koje ostaju nakon prešanja ulja iz sjemena tikve bogate su bjelančevinama. Meso tikve, zahvaljujući sadržaju celuloze, posjeduje purgativno djelovanje tj.. ulogu "čišćenja" organizma od otpadnih tvari. Pored uloge "čišćenja" organizma, meso ploda tikve posjeduje i diuretično djelovanje, djeluje umirujuće i olakšavajuće. U zimskom periodu, zahvaljujući vitaminima i mineralima, povećava se otpornost organizma prema infekcijama, stječe se mentalna svježina i vitalnost. Beta-karoten ispoljava antioksidativna svojstva čime se objašnjava pretpostavljeno antikancerogeno djelovanje mesa ploda naročito bundeve i muskatne, pa i uljane tikve.
Za izravno konzumiranje obično koristi prženo zrno sa ljuskom ali se ponekad, kao kuriozitet prži i zrno bez ljuske. Grickanje prženog zrna tikve (nazvane "sjemenke" ili „špice“) je vrlo popularno na Balkanu iu bliskoistočnim zemljama.
Ritmično uzimanje zrna i njihovo grickanje smiruje živce, a ukusno jezgra je hranjivo zbog bjelančevina, ulja balastnih i mineralnih materija koje se na ovaj način unose u organizam. Zrno tikve je bosebno bogat izvor magnezija, fosfora, bakra, željeza i mangana. Važan sastojak zrna tikve su proteini. Zrno tikve sadrži i određenu količinu E vitamina koji je poznati biološki antioksidans. Cucurbitin i L-triptofan su dvije važne aminokiseline pronađene u proteinima zrna tikve. Cucurbitin pokazuje anti parazitsku aktivnost u in vitro testu. Ovaj efekt je potvrđen u eliminiranju različitih parazita i ljudskog organizma što se često javlja u Aziji i Africi.

935x150