Srijeda, 27 Svibanj 2015 15:10

Zabrinutost zbog epidemije koja napada stabla maslina

Bakterija Xylella fastidiosa koja uzrokuje sušenje i izostanak ploda napala je talijanske masline 2014. godine zahvativši 10% stabala u regiji Apulija. Do studenog iste godine šteta je procijenjena na više od 250 milijuna eura. Poduzete mjere do sada još nisu dale nikakve rezultate te se očekuje da će se morati ukloniti 11 milijuna stabala maslina

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, podržavajući rezoluciju o epidemiji bakterije Xylella fastidiosa koja napada stabla maslina, upozorila je kako od epidemije koja je napala talijanske maslinike strahuju maslinari svih susjednih zemalja, pa tako i Hrvatske.

Europskom je parlamentu Petir prenijela zabrinutost hrvatskih maslinara oko nedostatka relevantnih i pouzdanih informacija o epidemiji. "Hrvatski maslinari žele jasne odgovore, a komunikacija o tim pitanjima mora biti brza i učinkovita i to ne samo između nadležnih tijela, već i s proizvođačima maslina", rekla je pozivajući na dijalog i transparentnost.

Zastupnica Petir doprinijela je i stvaranju Rezolucije o epidemiji bakterije Xylella fastidiosa koja napada stabla maslina, a koju je Europski parlament usvojio na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u srijedu, 20. svibnja. U rezoluciju su, naime, uneseni prijedlozi hrvatske zastupnice koji se odnose na nužnost osiguravanja lakšeg pristupa informacijama i razmjeni iskustava te izradi sveobuhvatnih smjernica za primjenu preventivnih mjera, mjera suzbijanja i nadzora s jasno naznačenim obuhvatom i trajanjem tih mjera.

"Mjere za obeštećenje proizvođača maslina ne smiju se zanemarivati", naglasila je Petir pojasnivši kako nedostatna kompenzacija za nastale štete stvara otpor prema provedbi mjera te upozorivši kako bi neučinkovita provedba mjera mogla doprinijeti širenju bolesti.

 

Video sadržaj

935x150