Subota, 09 Travanj 2016 17:37

Maslinarski marendin za office histeroskop

Dobovoljnim prilozima posjetitelja za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati nastojanja Odjela za ginekologiju OB Zadar za kupnju uređaja office histeroskopa neophodnog za liječenje maternice

dani masline logoDo sada su bili poznati po originalnom uzorkovanju, uzimanju maslinovih ulja izravno od maslinara, korektnom ocjenjivanju i stučnim predavanjima, a odsad će i po Maslinarskom marendinu, kaže poznati brački maslinar i uljar Edo Majić. On je jedan od mnogih koji i ove godine dolaze na 18. međunarodne Dane masline Zadar 2016., kojI će se u sklopu Županijskih dana odvijati 29. i 30. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu.

Zašto Majić ističe Maslinarski marendin?

-Maslinarski marendin je jedna od novosti našeg programa, koji će se odvijati u petak 29. travnja s početkom u 11 sati na Forumu, odgovara Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora ove sve prestižnije manifestacije koja okuplja maslinare iz svih šest županija s hrvatskog Jadrana kao i njihove kolege iz Italije. Slovenije, BiH i Crne Gore.

marendin2

Varivo za 500 ljudi

-Uz natjecateljski, želimo da naši Dani masline, sve više imaju edukativni i humanitarni karakter, kaže Pucar. Takav je i Maslinarski marendin za koji je ideju dao i koncepcijski ga osmislio zadarski novinar, a u posljednje vrijeme i maslinar Nedjeljko Jusup. Radi se, pojašnjava Pucar, o zanimljivoj gastronomskoj priredbi u kojoj glavnu ulogu ima poznati poznati zadarski kuhar Renato Kraljev. On će sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati tradicionalno jelo - varivo od leće, slanutka i orza za oko 500 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena" posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja.

Paralelno će se odvijati i sljubljivanja ulja, sira i pršuta sa sve boljim ravnokotarskim vinima.

Od sirara svoje sudjelovanje već je najavila Sirana Gligora kao i većina poznatijih vinara s područja Zadarske županije, a upita za sudjelovanje iz dana u dan je sve više. Mnogi žele doći, predstaviti svoje proizvode, računajući da će Maslinarski marendin, osim sudionika Dana masline, na Forum privući veliki broj naših sugrađana kao i gostiju koji će tog dana boraviti u Zadru, kaže Pucar i pojašnjava:

Prilozi za jela i pića

- Uz gastronomski, manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima posjetitelja za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati nastojanja Odjela za ginekologiju OB Zadar za kupnju neophodnog uređaja office histeroskopa. Ovih dana članovi Organizacijskog odbora 18. Međunarodnih Dana masline Zadar dogovorili su sa predstavnicima Odjela, voditeljem dr. Brakom Dukićem, dr. Zdenkom Matasom i dr. Lukom Matakom sve pojedinosti i izvedbu ove humanitarne akcije u koju je uključen i Vladimir Tomčuk, tajnik Udruge lige protiv raka Zadar.

Radi se zapravo o nastavku akcije „office histeroskop“ koju je pokrenuo mladi liječnik dr. Luka Matak, organizirajući sportske i druge priredbe na kojima je do sada prikupljeno oko 70.000 kuna. Cijena uređaja iznosi 150.000 kuna. Dio će se prikupiti dobrovoljim prilozima tijekom Maslinarskom marendina na Forumu u sklopu 18. Međunarodnih Dana masline Zadar 2016.

Prema riječima dr. Mataka ova humanitarna akcija najvjerojatnije će završiti velikim koncertom estradnih zvijezda u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Koncert organizira Klub zadarskih studenata u Zagrebu koji tako obilježava 20-tu obljetnicu postojanja, a prikupljena novčana sredstava bit će darovana zadarskom Odjelu za ginekologiju u svrhu kupnje spomenutog uređaja, neophodnog u dijagnozi i liječenju patologije maternice.

935x150