Utorak, 01 Lipanj 2021 09:02

Lička žlica

Deseto izdanje eno-gastro projekta ‘Vino uz žlicu’ održano je u restoranu Campinga Plitvice u Smoljancu, pa je večer prigodno i nazvana – ‘Lička žlica’.

Poznato je da Lika, zbog svoje oštre klime, nije pogodna za uzgoj vinove loze, tako da iz toga kraja ne dolaze vina. Zato su ‘posuđena’ iz drugih hrvatskih regija i pokazalo se da se  dobro sljubljuju s jelima  tradicionalne ličke kuhinje koja je pripremio chef Darko Vidak.
Camping 2 Plitvice-Vino uz Ličku žlicu24.5.21odt
Najprije se na stolovima pojavila Plata sireva (škripavac, basa, kravlji s paprikom i vlascem) uz koju je poslužena OH Wines Malvazija 2019 istarskog vinara Saše Bernobića. Još uvijek svježa, s voćnim i travnatim aromama, ali i punim tijelom te mineralnim završetkom, Bernobićeva se Malvazija izvrsno sjedinila s ličkim sirevima.

Police od ličkog krumpira tražile su vino malo jače strukture, a izbor je pao na Graševinu Iločkih podruma 2018, koja se morala nositi s malo težim umakom od domaćeg sira basa, tršćanskim umakom na lički način (maslinovo ulje, češnjak i peršin) te zapečenom pancetom.

Pred gošćama ‘Vina uz žlicu’, poslovnim ženama i novinarkama, našao se vinski morski izazov s Hvara – Pavičić Rose 2019 – od sorte plavac mali. Sočno vino provansalskog tipa, s aromama crvenog voća izvrsno je nadopunilo pastrvu pripremljenu na jednostavan način što i jest najbolje kada imate na raspolaganju prvoklasnu namirnicu. Ovo je, prema neformalnom glasanju sudionika večere, ujedno bila i najbolja kombinacija jela i vina.

Niti gusta juha od cvjetače  Potaž  nije mogla "pobjeći "od ličkog sira, ovaj put dimljenog, koji  je dao posebnu okusnu notu. A to je bio samo jušni uvod u specijalitet kuće – Pastrvu na žaru s krumpirom i blitvom. Treba li naglasiti da je pastrva tog jutra ulovljena u bistrim brzacima rijeke Gacke!

Prava slatkoća dolazi na kraju, a takva nije bila samo Pita od jabuka sa sladoledom od vanilije, nego i pića koja su je pratila. Izbor je pao na Boombar likere zagrebačke Drinkoteke: Suha šljiva, Bazga, Lješnjak i Viljamovka.

Drinkoteka je obiteljski biznis Antonija i Kristine Ćurić, koji su napustili poslove u korporacijama i posvetili se proizvodnji likera na prirodnoj bazi, isključivo od voća iz Hrvatske. Prvi su se na našem tržištu pojavili s likerom od suhe šljive, što smatraju ponosom kuće, no sudeći prema reakcijama uzvanica, najboljim se pokazao Lješnjak. Liker je to, kako je rekla Kristina Ćurić, koji neki konzumenti nazivaju i ‘tekućom Nutellom’.

Camping 3 Plitvice-Vino uz Ličku žlicu24.5.21odt

Gošće ‘Vina uz žlicu’ mogle su se osvježiti i talijanskim muškatnim proseccom Tenuta Sant’Anna, kojim se predstavio njihov hrvatski zastupnik Bornstein,

Uobičajeno, ova druženja uz vina i finu hranu, ne mogu proći i bez drugih gastro sadržaja. Tako su uzvanice (i poneki uzvanik) imale priliku kušati ekološko ekstradjevičansko maslinovo ulje Faustina s OPG-a Josipa Kulaša iz Polače u Zadarskoj županiji. Kulaš na 10 hektara ima 2500 stabala maslina, a uzgaja sorte oblica, leccino i pendolino. Njegova Faustina nedavno je dobila još jednu u nizu nagrada, kada je uvrštena među top pet najboljih ekstradjevičanskih ulja na međunarodnoj manifestaciji 23. Dani masline Zadar.

‘Vino uz žlicu’ po drugi put je održano u suradnji s Almom Premerl Zoko i njezinim projektom ‘modniALMAnah Women’s Days’.

Pripremio: Tomislav Radić
 Foto: Nikola Zoko

935x150