─îetvrtak, 14 Listopad 2021 10:31

Okusi Francusku

Na Konferenciji za medije u Francuskom institutu u Zagrebu predstavljena je manifestacija
Go├╗t de / Good France 2021 (Okusi Francusku)

O konceptu  manifestacije "Go├╗t de France" govorio je njegova ekselencija veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj Ga├źl Veyssi├Ęre.
"Go├╗t de France" najve─ça je kulinarska manifestacija na svijetu kojom se slavi francuska gastronomija u vi┼íe od 150 zemalja. Svake godine na 5 kontinenata nekoliko tisu─ça chefova nude svoju viziju "ve─Źere na francuski na─Źin" u ─Źetiri slijeda. Manifestacija je nastala 2015. godine pod pokroviteljstvom chefa Alaina Ducassea, kada je "francuski gastronomski obrok" uvr┼íten na popis nematerijalne kulturne ba┼ítine UNESCO-a.
Ove godine manifestacija se odr┼żava od 14. do 22. listopada. francuska vina
Od 2019. godine, manifestacija ima za cilj isticati va┼żnost  "odgovorne" kuhinje: kako u pogledu zdravlja i okoli┼ía, tako i u podru─Źju gospodarstva, energije, kulture, obrazovanja..., svijet ugostiteljstva mora vi┼íe nego ikad prije biti dio odgovornog, odr┼żivog i ekolo┼íkog pristupa.
Postoji mnogo pravaca na kojima se mo┼że raditi: nabavka i jelovnici, kuhanje bez stvaranja otpada, recikliranje, potro┼ínja vode i energije ili ─Źak odr┼żavanje, spremnici, ambala┼ża ... i, prije svega, budu─çi da govorimo o "okusu", kori┼ítenje lokalnih i sezonskih namirnica.
Ove je godine u Francuskoj u središtu pozornosti regija Centre-Val-de-Loire.
U Hrvatskoj, kao i u Francuskoj, postoje mnoge regije koje su usmjerene na razvoj poljoprivrede koja brine o okoli┼íu Takvih primjera u Hrvatskoj imamo i na kopnu: od Me─Ĺimurja do Slavonije, ali i diljem obale, od Istre do Dalmacije i na otocima poput Paga.
"Na┼íe dvije kulinarske i gastronomske tradicije, izme─Ĺu kopna i mora, podudaraju se s obzirom da koriste vrlo sli─Źne namirnice, a opet se svaka isti─Źe sebi svojstvenim identitetom.
Osim odgovorne kuhinje i stavljanja u sredi┼íte pozornosti regije Centre-Val-de-Loire, koje su glavne teme ovogodi┼ínjeg izdanja manifestacije Go├╗t de France u cijelom svijetu, u Hrvatskoj tako─Ĺer ┼żelimo staviti poseban naglasak na va┼żnost francuskog jezika u turisti─Źkom sektoru, a posebno po pitanju gastronomije, hotelijerstva i ugostiteljstva, s obzirom da taj sektor zapo┼íljava veliki broj osoba u na┼íim dvjema zemljama. Na┼íe veleposlanstvo usko sura─Ĺuje sa svim svojim partnerima u cilju promicanja u─Źenja francuskog jezika struke. Mre┼ża Francuskih alijansi u Hrvatskoj osmislila je niz te─Źajeva francuskog jezika posebno namijenjenih turisti─Źkim djelatnicima i razli─Źitim zanimanjima (bilo da se radi o djelatnicima na recepciji i osoblju koje do─Źekuje goste u hotelima, konobarima i barmenima u restoranima, voza─Źima i vodi─Źima organiziranih grupa, ili pak prodava─Źima i malim trgovcima, te svakako i kuharima). Manifestacijom Go├╗t de France stoga ┼żelimo promovirati ne samo francusko znanje u podru─Źju gastronomije, nego i va┼żnost francuskog jezika zbog zapo┼íljavanja i mogu─çnosti koje se nude zaposlenima u ovoj struci u Hrvatskoj!"- rekao je me─Ĺu ostalim njegova ekselencija veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj Ga├źl Veyssi├Ęre.
Od 14. do 22. listopada 2021., restorani koji sudjeluju u manifestaciji ponudit ─çe svojim gostima u razli─Źitim gradovima i mjestima u Hrvatskoj jelovnike osmi┼íljene tako da slave kulturu umije─ça ┼żivljenja.
Restoran Zinfandel's hotela Esplanade, koji sa svojom cheficom Anom Grgi─ç od prvog izdanja sudjeluje na manifestaciji "Go├╗t de France", a koji je ujedno prvi i trenutno jedini restoran u Hrvatskoj nagra─Ĺen Michelinovom zelenom zvjezdicom.
 "Partner manifestacije je"Taste the Mediterranean", me─Ĺunarodni festival na visokoj razini, posve─çen promicanju kori┼ítenja lokalnih namirnica i isticanju ovog podru─Źja kojem obje na┼íe zemlje pripadaju, ali koji je od pro┼íle godine i sna┼żno posve─çen ravnopravnosti spolova u ovoj struci i vrednovanju rada chefova."-rekla je direktorica festivala "Taste the Mediterranean"  Ingrid Badurina,   
Na manifestaciji sudjeluje francusko-hrvatski majstor ─Źokolatijera Claudea Krajnera, jedan  od 50 najboljih ─Źokolatijera u Francuskoj, koji nudi sljede─çi program: u srijedu, 20. listopada u 13 sati: masterclass za profesionalne chefove u hotelu Esplanade, istoga dana u 17.30 sati: radionica ku┼íanja ─Źokolade u Francuskom institutu a u ─Źetvrtak, 21. listopada u 20 sati. gala ve─Źera u izvedbi dvoje chefova, u suradnji sa cheficom Anom Grgi─ç u restoranu Zinfandel's
Tijekom cijelog tjedna od 14. do 22. listopada, mo─çi ─çe se u┼żivati u jelovnicima u francuskom stilu u restoranima: u Splitu No┼ítromo (chef Zlatko Marinovi─ç) i Zora bila (chefs Sandra et Dane Tahirovi─ç), u Ma─Źkovcu pored ─îakovca, restoran Mala hi┼ża,(chef Branimir A. Toma┼íi─ç),u Osijeku, restoran Waldinger (chef Mateo Mekovi─ç),u Zagrebu, osim restorana Zinfladel's, restorani Bistro Foti─ç (chefs Alen Krneti─ç i Jana Dunger), Market (chef Goran Stanisavljevi─ç) i Stara zagreba─Źka ┼íkola (Ugostiteljsko turisti─Źko u─Źili┼íte Zagreb) (chef Vjekoslav Brli─ç)
Pripremio: Tomislav Radi─ç
Snimke: Marko ─îoli─ç

Vi┼íe u ovoj kategoriji: « Svi u vinograd Via VINO »

935x150