Utorak, 26 O┼żujak 2024 16:37

Vivoda-raznovrsnost i kvaliteta

Vinogradi su na samo dva kilometra  od rubova Rovinja na podru─Źjima San Ciprijana, Kalkere i Turnine. Tlo je tipi─Źna istarska crvenica na maloj nadmorskoj visini od oko 20-30 m.nad. visine. Imaju ukupno sa zadnjim zasa─Ĺivanjem cabernet sauvignona u 2018. godini 15 hektara vinograda.

vivoda 4444

Povijesno gledaju─çi Vivode su se doselili u Rovinj 50-tih godina pro┼íloga stolje─ça sa buzetskoga dijela ─ći─çarije u doba kada su migracije u Istri bile velike i uobi─Źajene. Na po─Źetku su osim neizbje┼żne loze,  u Istri kao i u Dalmaciji i velikom dijelu kontinentalne Hrvatske su se bavili vinogradarstvom, Vivode sadili povr─çe i vo─çe i uzgajali stoku. Godinama se ta ┼íiroka djelatnost su┼żavala (bili su poznati proizvo─Ĺa─Źi bresaka) da bi se od 2004.  potpuno posvetili vinogradarstvu i vinarstvu. Davor Vivoda, tre─ça generacija,  sa suprugom Suzanom vodi vinariju koja je smje┼ítena gotovo u sredi┼ítu Rovinja. Vinogradi su na samo dva kilometra  od rubova Rovinja na podru─Źjima San Ciprijana, Kalkere i Turnine. Tlo je tipi─Źna istarska crvenica na maloj nadmorskoj visini od oko 20-30 m.nad. visine. Imaju ukupno sa zadnjim zasa─Ĺivanjem cabernet sauvignona u 2018. godini 15 hektara vinograda. Najve─çi dio, oko 70% ,─Źini malvazija istarska i mu┼íkat bijeli a od crnih sorti imaju merlot (na 2 hektara), teran i cabernet sauvignon. Tako─Ĺer u ponudi je i pjenu┼íac Lucija (nazvan po k─çeri) od malvazije zelenkasto ┼żute boje, kristalne bistro─çe sa 11% alkohola.Ukupna prosje─Źna godi┼ínja proizvodnja je oko 100 000 litara, od toga 35-40 0000 ide u butelje. Sretna okolnost da im je podrum u sredi┼ítu grada omogu─çava odli─Źnu prodaju tijekom turisti─Źke sezone i poslije. Planiraju izgradnju ku┼íaonice za 40-50 posjetitelja.Projekt je gotov a ─Źeka se europska vinska omotnica. Prija┼ínjih godina bilo je izvoza u SAD, Austriju i Norve┼íku a trajno izvoze u Srbiju i Crnu goru. Vinarija je  prvu veliku me─Ĺunarodnu nagradu zlato na Decanteru 2022. osvojila za Sv.Euphemiju 2018. Pro┼íla 2023. bila je izuzetno uspje┼ína: Decanter- zlato za perjanicu ku─çe i izvorni suvenir grada Rovinja Sv.Euphemija 2019.  i srebro za svje┼żu malvaziju 2022. Iste godine na Concours de Mondial u konkurenciji 7504 vina iz svijeta, hrvatskih 220 od toga 150 iz Istre dobili su zlato za svje┼żu malvaziju iz 2022.! Od 2005. Vivodina malvazija ima oznaku IQ (Istrian quality). Prepoznatljiva vina Vivodenastaju uz stru─Źne savjete enologa i ravnatelja Veleu─Źili┼íta Rijeka-Poljoprivredni odjel u Pore─Źu Marija Stavera.
Na predstavljanju u ─îe┼íkom domu u Zagrebu pod nazivom "Vrijeme je ZA..." koje je sommelierski vodio Darko Lugari─ç ku┼íalo se devet vina: Malvazija 2023. Malvazija 2022, Malvazija Sv.Euphemia 2019 ,  Rose teran 2022, Merlot 2022, Cabernet sauvignon 2021, Teran 2019, Merlot San Ciprian 2018 i Mu┼íkat bijeli 2022.
Malvazija 2022   13.5% alkohola  i  5.2 g/l kiseline je svje┼że, mekano, mineralno vino u dobroj kondiciji. Mirisi  herbalnog karaktera sa primjesom vo─çnosti: bagrem,bazga, trava, bijelo cvije─çe,zelena jabuka, grejp, lje┼ínjak...Zlatno┼żute je boje. Vivoda nagla┼íava da ┼żeli zadr┼żati stilistiku u svojim svje┼żim malvazijama. 2022. je bila su┼ínija godina od 2023. zato je u toj malvaziji nagla┼íenija herbalnost, manje vo─çnost. Gastronomska preporuka-pure─çi file sa tikvicama, ┼íparogama...maslinovo leccino ulje.
Malvazija Sv.Euphemia 2019   14.5% alkohola  i  5.9 g/L kiseline  je vi┼íestruko nagra─Ĺivano vino kao i ona iz godine ranije. Maceracija je bila od 35-40 dana u inoxu a zatim je odle┼żalo 18 mjeseci u ba─Źvama od 1500 i 225 litara od slavonskog hrasta. Nakon punjenja jo┼í odle┼żava u boci prije izlaska na tr┼żi┼íte. Vino je gusto, lijepo strukturirano izrazito intezivnog mirisa po suhom vo─çu, cvije─çu. U ustima osje─ça se punina tijela, svje┼że, mineralno, meko,vo─çno. Alkohol je visok ali dobro uklopljen kao i tanini. Vino je i nakon pet godina jo┼í uvijek svje┼że sa odli─Źnom kiselinom koja ─çe mu dati trajnost Gro┼ż─Ĺe je brano u starijim najboljim  dijelovima vinograda. Vivoda je ovdje kupa┼żirao vina iz razli─Źitih ba─Źava i napravio izvrstan proizvod, ┼íto su dva puta prepoznali na Decanteru 2022. i 23. Gastronomska preporuka Lugari─ça je steak (midium) od bo┼íkarina, pire od gra┼íka i tikvice. Tako─Ĺer stekovi tune ili sabljarke a dobro bi se uklopio i ┼żgvacet sa pljukancima Vino je ra─Ĺeno po narud┼żbi grada Rovinja i danas ima status izvornog  suvenira grada. Ovo vino je najskuplje u vinariji i stoji 14 eura .
Cabernet sauvignon  2021  13.6  i  6.2 g/L kiseline  je jo┼í mlado vino iz novog vinograda posa─Ĺenog 2018. sa 4000 trsova. Namjera vinara je bila kupa┼żiranje sa merlotom , me─Ĺutim jasno je da ─çe mu ova sorta i samostalno dati odli─Źno vino. Macerirano je od 10-12 dana a fokus je u igri izme─Ĺu drva i vo─çnosti, ovdje dobro poslo┼żeno.  Vino je rubin crvene boje, gusto, intezivnih svje┼żih mirisa. Osjeti se vo─çnost crni ribiz, ┼íumsko vo─çe, ─Źak i menta, vanilija,kruh prepe─Źenac,kakao i ─Źokolada...Ima jo┼í vremena do pravoga vrhunca za 2-3 godine i godine trajanja poslije...Sadnja ove sorte bila je odli─Źna odluka po rije─Źima vinara na prijedlog supruge Suzane. Gastronomska preporuka tele─ça koljenica sa pireom od gra┼íka, odrezak crne slavonske svinje ili vratina.
Ku┼íalo se  jo┼í  dva merlota i jedan teran, sve korektna dobro odra─Ĺena vina a posebno valja  opisati pretposljednje i posljednje vino vino    Merlot San Ciprian  2018  14.5% alkohola  i  5.6 g/L koje je dobilo ime po polo┼żaju u blizini crkvice Sv.Ciprijana. Maceracija je bila dva tjedna i ponovno su kombinirane ba─Źve od 500 i 225 litara. Vino je bistro, granitno crvene boje, intezivnog mirisa, d┼żemasto...punog je tijela ,osjeti se vo─çe i tanini, ima blagu gor─Źinu u after tasteu. Kao i prethodna i ovo vino ima lijepu kiselinu 5.5 a sada je u ┼íestoj godini. Svakako, robusno vino uz koje ide jednako jaka hrana: dalmatinska pa┼íticada sa njokima, ja─Źe kobasice, crveno meso sa ┼żara.
Mu┼íkat bijeli  2022  12.6% alkohola i  5.7 g/L kiseline je osjetljiva sorta koju se u vinogradu mora jako paziti. Naj─Źe┼í─çe ga napadaju pepelnica i trule┼ż...Takva je bila 2023. godina ali na njihovoj mikrolokaciji po rije─Źima vinara pro┼íli su dobro. Maceracija je trajala 6-7 sati i onda je uto─Źeno u rostfraj. Vino je poluslatko, ostatak ┼íe─çera 21 gram, nje┼żne je svijetlo zlatno┼żute boje. Osjeti se breskva i ┼żuto vo─çe.
Pripremio: Tomislav Radi─ç
Snimke: Marko ─îoli─ç

935x150