Srijeda, 08 Lipanj 2016 18:36

Kakve ambicije Ivica Todorić ima s Vinkom d.d.

Vinkovačka Vinka postati će vodeća proizvodnja zamrznutog voća i povrća u ovom dijelu Europe. Agrokor i Ardo investirat će 400 milijuna kuna u Vinku. Agrokor i Ardo potpisali Joint Venture ugovor kojim će Vinka postati vodeća proizvodnja zamrznutog voća i povrća u istočnoj Europi

Nakon ulaganja i dizanja na izuzetan nivo Belja, Iloka, VUPIK-a, PIK-a Vinkovci i Lipovca Agrokor Ivice Todorića zajedno s belgijskom grupacijom Ardo u Vinki d.d. ima novu investiciju. Smrznuto povrće i voće iz Vinkovaca, točnije iz tvornice pored sela Jarmine krenuti će u hrvatske i svjetske lance. A tome još treba dodati da će na mjestu Borinaca biti novih 250 hektara voćnjaka smještenih uz samu tvornicu što će ga činiti ponovno voćarskim divom. Tome treba dodati da i sam PIK Vinkovci proizvodi velike količine povrća, a samo područje Jarmine i Borinaca ima mnogo privatnih uzgajivača voća i povrća koji će se uključiti u kooperantski odnos.

U prostorima tvornice Vinka d.d. je potpisan Ugovor o međusobnoj suradnji - joint venture između Agrokora i belgijske Ardo Grupe. Ugovor su potpisali Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna i Bernard Haspeslagh, operativni izvršni direktor tvrtke Ardo u nazočnosti Domagoja Franića, direktora tvrtke Vinka d.d., Vladimira Džaje, direktora društva PIK Vinkovci d.d. te Bože Galića, Vukovarsko-srijemskog župana i Mladena Karlića, gradonačelnika Vinkovaca te kooperanata Vinke i brojnih drugih gostiju.

Potpisani Ugovor vrijedan je gotovo 400 milijuna kuna; njime dvije kompanije postaju ravnopravni vlasnici tvrtke Vinka. Glavni cilj ove joint venture suradnje je da Vinka postane vodeća proizvodnja zamrznutog voća i povrća u istočnoj Europi, što će se postići snažnom investicijom i objedinjavanjem tržišnog, poljoprivrednog i industrijskog znanja Agrokora i Arda, uz kreiranje ekonomije obujma. Uz značajnu investiciju u povećanje proizvodnih kapaciteta, proizvodnja će se u narednom periodu učetverostručiti i s postojećih 15.000 tona podići na čak 60.000 tona zamrznutog voća i povrća. Time će se, uz značajno povećanje kapaciteta proizvodnje, otvoriti i veliki broj novih radnih mjesta.

Ovaj Ugovor za tvrtku Ardo predstavlja daljnji razvoj poslovanja u središnjoj i istočnoj Europi koji će biti uvršten u Ardovu industrijsku mrežu. Na takav način kompanija Ardo osigurat će snažnu proizvodnu bazu s jakim i respektabilnim lokalnim partnerom. Prigodom potpisivanja Ugovora Bernard Haspeslagh, operativni izvršni direktor tvrtke Ardo kazao je: „Zahvaljujući ovoj joint venture suradnji realizirali smo dugoročno partnerstvo u sklopu kojeg ćemo izmjenjivati i razvijati znanja u proizvodnji i obradi zamrznutog voća i povrća na rastućem tržištu. Agronomski potencijal Agrokora s jedne strane i Ardovo industrijsko znanje s druge strane stvorit će vodeću proizvodnju u istočnoj Europi. Mi vjerujemo u snažan poljoprivredni potencijal doline Dunava. Kombinacija proizvodnje dvaju tvornica – Vinke i postojeće Ardove austrijske tvornice u ovoj plodnoj dolini, stvorit će komplementarni asortiman za istočno europsko tržište.“

Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna tom prilikom je istaknuo; „Agrokor je u Vinku dosada uložio gotovo 200 milijuna kuna, restrukturirali smo kompaniju financijski i poslovno. Agrokor je za strateškog partnera uzeo eminentnu svjetsku kompaniju kako bismo proizvodne količine sa sadašnjih 15.000 tona mogli podići na 60.000 tona. Zajedno s našim partnerom, kompanijom Ardo, podići ćemo proizvodnju i zaposlenost kroz otvaranje više od 100 radnih mjesta.

Posebno je važno napomenuti da će cjelokupno povećanje proizvodnje biti namijenjeno izvozu i da će tako hrvatski proizvod biti plasiran na 60 tržišta na kojima je prisutna tvrtka Ardo. To je velika prilika za domaću proizvodnju i za naše kooperante kojima se time otvaraju nova tržišta. Naš plan je da trenutna suradnja s 80 kooperanata realizacijom ove investicije preraste u suradnju sa 300 kooperanata čime će se ukupna proizvodnja odvijati na tisuće hektara zemlje.“

Ovu suradnju pohvalio je i Vukovarsko –srijemski župan Božo Galić rekavši: „Vinka je dugo godina bila u državnom vlasništvu i nakon nekoliko neuspješnih poslovnih inicijativa, Agrokor je u kratkom periodu uspio svojim investicijama oživiti i pokrenuti veliki potencijal koji ova tvrtka ima za našu županiju. Raduje me da je ovaj potencijal  prepoznala i belgijska tvrtka Ardo kao strani investitor te sam siguran da će današnje potpisivanje biti prekretnica u razvoju i poslovanju ove kompanije. Ujedno će ova investicija otvoriti i nove mogućnosti našim poljoprivrednicima te će se dobri rezultati preliti zasigurno i na sve ostale gospodarske djelatnosti kao i na povećanje ukupne zaposlenosti.“

 

 

Vinka d.d.

 

Vinka je jedina tvornica u Republici Hrvatskoj koja realizira zamrzavanje povrća te domaćim proizvodom pokriva taj dio tržišta. Vinka svojom pozicijom u centru sirovinske baze ima značajne konkurentske prednosti  za proizvodnju, a nakon toga i preradu povrća i voća.

 

Vinka je sa trenutnom proizvodnjom od cca 15 000 tona zamrznutih proizvoda jedna od najvećih tvornica u regiji. Sa planiranom budućom proizvodnjom od 60 000t postat će regionalnim liderom u tom segmentu proizvodnje. Partnerstvom s Ardom osigurava se implementacija najmodernijih tehnologija u proizvodnji i preradi povrća i voća zahvaljujući Ardovom iskustvu i liderskoj europskoj poziciju u ovoj proizvodnji.

 

 

ARDO

 

S prometom od 841 milijuna € u 2015. i 3.800 zaposlenika, Ardo Grupa koja je u obiteljskom vlasništvu (čije se sjedište nalazi u Ardooie, Belgija) je europski lider u proizvodnji svježe zamrznutog povrća, začinskog bilja i voća za maloprodaju, ugostiteljstvo i industriju. Danas Ardo Grupa ima 20 proizvodnih, distribucijskih i pakirnih  jedinica u 8 europskih zemalja, a prodaje 762.000 tona svježe smrznutog povrća, začinskog bilja, voća, tjestenine i riže u svijetu.

 

Misija Ardoa je očuvanje prirodnih blagodati svojih proizvoda za svoje kupce i potrošače. Kako bi se ostvario taj cilj, grupa koristi integrirane metode proizvodnje i praćenja kvaliteta s velikim poštovanjem prirode i okoliša. Ardo naporno radi na razvoju istinski održivog načina uzgoja usjeva i proizvodnje koja u obzir uzima i aktivnosti poljoprivrednika te zahtjeve kupaca.

 

Ardo kontrolira cijeli proizvodni lanac, od odabira sjemena do pakiranja i distribucije. To znanje i fleksibilna struktura Ardu je omogućila razvoj novih proizvoda koji zadovoljavaju potrebe tržišta i trendove.

 

Sa prodajnim uredima diljem i izvan Europe, Ardovi predstavnici uvijek su dostupni kako bi što bolje i brže odgovorili na specifične potrebe svakog tržišta.

Ardo podržava dugoročne odnose s vinogradarima, dobavljačima i kupcima, koji nude stabilnost za sve strane i neophodni su za realizaciju održivih ulaganja

935x150