Nedjelja, 04 Listopad 2020 23:08

Na sur lie kod Pilata

Berba u vinogradima Pilato zavr┼íena je 1. listopada. Posljednji su bili  Merlot i Cabernet sauvignon a po─Źelo je sa Sauvignonom   5. rujna. Malvazija se brala pet dana kasnije. Gro┼ż─Ĺe je zdravo, odli─Źne kvalitete pa ─çe to biti jo┼í jedna godina za pam─çenje.

Pilato02.10.20.1

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pilato nalazi se u selu La┼íi─çi kod Vi┼żinade na zapadnoj obali istarskog poluotoka. Vinogradarstvom i vinarstvom bave se ve─ç tri generacije. Godine 1934. Ivan Pilato (pradjed) sadi mali vinograd i to je  po─Źetak ove vinske pri─Źe. U 90-ima Eli─Ĺo Pilato  ula┼że u strojeve i tehnologiju i ┼íiri nasade. Danas obiteljsko gospodarstvo Pilato ima 14 ha vlastitih i 4 ha vinograda u kooperaciji, osam sorata i 12 etiketa, sve pod za┼ítitom kontroliranog podrijetla, a o vinariji i vinima, uz oca Eli─Ĺa, brinu sestra i brat, Karin i Sanjin Pilato, dok je njihova sestra Sanja zadu┼żena za turizam. U SAD, Kanadu i Belgiju izvoze 15% od 80 tisu─ça boca ukupne proizvodnje. Planiraju pove─çati nasade i izgraditi novi vinski podrum.
Kod Pilata mo┼że se ku┼íati pjenu┼íac Principe, Pinot bijeli, Malvaziju, Malvaziju sur lie, Merlot, Teran i predikatni Mu┼íkat ┼żuti prosu┼íenih bobica.
Malvazija Pilato je ┼żutozelene boje i ima izra┼żeni cvjetni karakter i ugodni retronazalni vo─çno-mineralni okus.
Sur lie karakterizira slamnato ┼żuta boja i intenzivan, fin i ugodan miris na vaniliju te tipi─Źnu malvazijinu notu cvijeta bagrema. Suho je, toplo i mekano, punog tijela. Krasi ga izrazita mineralnost i uravnote┼żenost kao i intenzivan okus koji dugo ostaje u ustima.
 Malvazija 2018. osvojila je srebro na najva┼żnijem ocjenjivanju vina na svijetu na Decanteru a Malvazija sur lie 2015. zlato na londonskom Wine and Spirit Competitionu (IWC-u).
Pjenu┼íca Principe nema u trgovinama i koristi se isklju─Źivo za potrebe vinskog turizma. Obitelj Pilato ima ku┼íaonicu i vilu za turiste i 30% vina proda na ku─çnom pragu.

Pripremio: Tomislav Radi─ç
Photo: Robert Pichler

Pilato02.10.20.4

935x150